Cebu (øy og provins)

Artikkelstart

Cebu er en øy og provins i Filippinene, sentralt beliggende i Visayasarkipelet. Øya Cebu ligger øst for øya Negros og vest for øyene Bohol og Leyte. Provinsen Cebu omfatter øya Cebu og 167 mindre øyer, herunder Mactan. Provinsen har et areal på 4944 kvadratkilometer med 3 325 385 innbyggere (2020). Hovedby og provinshovedstad er Cebu på øyas østkyst.

Faktaboks

Uttale
sebˈu

Øya Cebu har et areal på 4468 kvadratkilometer og 4 376 010 innbyggere. Dette gir en befolkningstetthet på 979 innbyggere per kvadratkilometer. Cebu er smal og langstrakt, 196 kilometer lang og 32 kilometer på det bredeste; bygd opp av åser og lave fjell. Høyeste topp er Manunggal, 1097 meter over havet.

Næringsliv

Jordbruk er en viktig næringsgren. På øya Cebu er det mange små jordbrukslandsbyer. Cebu er landets viktigste område for maisdyrking. Det dyrkes også kokosnøtter, bananer, manilahamp, yams og tobakk. I nord finnes større sukkerplantasjer. Mangoene fra Cebu er berømte.

En av Asias største kobbergruver er ved Toledo. Ellers brytes kull og andre mineraler. Mange internasjonale bedrifter har etablert seg på øya; blant annet har Timex produksjonsbedrift i byen Lapu-Lapu på østkysten. I 2018 besøkte 5,5 millioner turister øya Cebu. Av disse var 2,8 millioner utenlandske statsborgere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg