Caroline Lamb

Faktaboks

Caroline Lamb
født Caroline Ponsonby Lady
Uttale
læm
Født
13. november 1785, Dorset
Død
25. januar 1828, London
Lady Caroline Lamb som ung

Artikkelstart

Caroline Lamb var en britisk forfatter av fire romaner og en rekke dikt, den mest kjente av dem er Glenarvon: A Gothic Novel (1816). Hun er ikke minst husket for sitt ulykkelige forhold til George Gordon Byron.

Familiebakgrunn

Forfatteren blir vanligvis omtalt som Lady Caroline Lamb. Den unge Caroline Ponsonby var av aristokratisk familie, og jarledatter. Hun fikk en svært god utdannelse for den tiden, siden hun delte hus og guvernanter med søskenbarna, greven av Devonshires barn.

Hun behersket derfor moderne språk som fransk og italiensk, og klassiske språk som gresk og latin. Lamb drev også med drama, musikk og portrett-tegning.

Ekteskap

Caroline giftet seg med William Lamb som nittenåring i 1805. Han var whig-politiker, Underhusmedlem og ble senere statsminister etter hennes død. Ekteskapet skal ha vært lykkelig og basert på kjærlighet, og de fikk to barn. Dessverre døde datteren etter fødselen, mens sønnen var psykisk utviklingshemmet.

Byron og Caro

Ekteskapet fikk større utfordringer da Caroline møtte dikteren George Gordon Byron i Londons selskapsliv i 1812. Hun skal først ha avvist ham, og er kjent for å ha omtalt ham som «gal, fæl og farlig å kjenne» («mad, bad and dangerous to know»). Likevel utviklet det seg et intenst kjærlighetsforhold mellom dem, der han gav henne kjælenavnet Caro, og de skrev dikt til hverandre og imiterte hverandres stil.

Byron ble som regel ganske fort lei av kvinnene sine, og Caroline Lamb var en av dem som satt igjen med hjertesorg og stor sosial skam. På et ball sommeren 1813, da Byron sa klart fra at han ikke lenger ville ha henne, knuste hun et glass og prøvde å skjære over pulsåren. Han omtalte det som en fin tragedieforestilling.

Litterær hevn

Lamb skrev sin første roman, Glenarvon (utgitt anonymt i 1816), som en nøkkelroman der hun tar for seg forholdet til Byron, og utleverer flere gjenkjennelige personer fra sosieteten. Hennes byronske helt svikter sine ideal og ender med å forråde den irske nasjonalismen han skulle kjempe for.

Romaner

  • Glenarvon: A Gothic Novel (1816)
  • Graham Hamilton (1822)
  • Ada Reis (1823)
  • Penruddock (1823)

På film

Lamb har fått sin egen film i Lady Caroline Lamb fra 1972, regissert og skrevet av Robert Bolt. Sarah Miles spiller hovedrollen og Richard Chamberlain er Byron.

Lamb er også en av de viktige karakterene i filmene om Byron, som gjerne viser hans ulike kvinner. I The Bad Lord Byron fra 1949 blir hun spilt av Joan Greenwood, mens Camilla Power har rollen i BBC-filmen Byron fra 2003.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Douglass, Paul, Lady Caroline Lamb: A Biography, Palgrave Macmillan, 2004.
  • Jenkins, Elizabeth, Lady Caroline Lamb, Cardinal Books, 1974.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg