Faktaboks

Camilla Luihn
Født
1968
Smykke

Camilla Luihns Cymatic Frequencies I-III fra 2017 er utført i gjenbrukt kobber, emalje og karbontegning.

Smykke

Camilla Luihn er en norsk smykkekunstner. Hun arbeider på tvers av ulike disipliner, og mye av hennes styrke ligger i det grafiske formspråket.

Utdannelse

Luihn har en variert utdannelse, først som lærling hos smykkekunstner Åse Sekkelsten (1987–1988). Etterpå fulgte studier ved metall-linjen på Kunsthøgskolen i Oslo, med avbrudd for ett år ved College of Athens i Hellas. Hun er blitt en tydelig stemme blant smykkekunstnere i sin generasjon.

Utstillinger og arbeider

Smykke

The Aleppo Piece fra 2016 er en serie på 100 brosjer med syriske flyktingbarns barneøyne. Utført i emalje og kobber.

Smykke

Til utstillingen The Cloud, the Wave and the Koi Remix på RAM galleri laget Luihn en gruppe arbeider, sterkt inspirert av tradisjonell japansk tatovering- og tresnitt-tradisjon. Flate, gjennombrutte flater i metall med lakket overflate tilførte smykkene en estetisk og dramatisk vri. Et av hovedverkene fra utstillingen er anhenget The Phoenix – en vinge i lakkert kobber og sølv som vi kan anta tar utgangspunkt i historien om den hellige fuglen Føniks fra den greske mytologien.

Den samfunnsengasjerte siden kommer frem i The Aleppo Piece – en serie på 100 brosjer i emalje på kobber. Motivene er bilder av øyne fra barn i Aleppo, rammet av den meningsløse krigen i Syria.

Camilla Luihn har de siste årene jobbet på tvers av begrepet smykkekunst versus billedkunst. Til separatutstillingen Det som blir igjenKunstnerforbundet i 2022 hentet hun inspirasjon fra greske og romerske gulvmosaikker. Utstillingens hovedverk besto av en installasjon på 114 brosjer, hovedsak i metall og emalje. Smykkene er en blanding av hverdagslige ting som bananskrell, skjell, appelsin, briller og annet. De illustrerer Luihns interesse for de helt ordinære ting vi ofte omgir oss av. I tillegg til smykkeinstallasjonen viste hun en rekke emaljebilder.

Initiativtaker og forkjemper

Smykke

Brosjen On the Surface fra 2018 er utført i emalje, kobber, stål og sølv.

Smykke

I 2014 initierte Luihn ARKIVET, en gruppe med smykkekunstnere, som jevnlig stiller ut i inn- og utland. Hun driver det digitale initiativet NOMEKURE (Norsk metall- og smykkekunstnerregister) og har siden 2019 drevet eget galleri for kontemporær smykkekunst, Portabel, i Kirkeristen i Oslo. Luihn har siden 2019 undervist på Kunsthøgskolen i Oslo. Hun har spesialisert seg i emalje og er en forkjemper for å gjenskape interessen for dette fagfeltet i Norge.

Camilla Luihn har siden ferdig utdannelse sittet i en rekke styrer, juryer og utvalg. I tillegg engasjerer hun seg i arbeid som gagner fagområdet og kunstfeltet.

Priser og innkjøp

Luihn har deltatt på Norske Kunsthåndverkeres juryerte årsutstilling en rekke ganger. I 2022 mottok hun Kunsthåndverkprisen for verket Det som blir igjen fra Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH).

Hun er representert i flere museumssamlinger, som Nasjonalmuseet, Permanenten og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum samt Oslo Kommunes Kunstsamling. I 2019 ble hun tildelt oppgaven med å utføre ordførerkjedet for nye Moss kommune.

Utstillinger

Separatutstillinger (i utvalg)

 • Kunstnerforbundet, Oslo, 2022
 • Galleri Four, Göteborg, Sverige, 2022
 • Froots Gallery, Beijing, Kina, 2022
 • The Cloud, the Wave and the Koi Remix, RAM galleri, Oslo, 2013

Gruppeutsillinger (i utvalg)

 • Østlandsutstillingen, Nitja senter for samtidskunst / Oppland kunstsenter, 2022
 • Faces and Portraits, Galerie Handwerk, München, Tyskland, 2022
 • The 5th Biennial of Contemporary Jewellery, Vilnius, Litauen, 2020
 • magic language///game of whispers, Revelations 2015, Grand Palais, Paris, Frankrike, 2015
 • Sølv i fortid – sølv i nåtid, Norsk Bergverksmuseum / Kongsberg kunstforening, 1999
 • ArtGenda 96, Øksnehallen, København, Danmark, 1996

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

 • Luihn, Camilla (2012). The Cloud, the Wave and the Koi Remix, Camilla Luihn
 • Luihn, Camilla ed. (2017). Arkivet: Verdiløs – Worthless, Arkivet
 • Luihn, Camilla (2022). Det som blir igjen, Camilla Luihn

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg