Cairngorms National Park er Storbritannias største naturreservat og ble etablert i september 2003. Nasjonalparken har et areal på 4528 kvadratkilometer og er dermed dobbelt så stort som Lake District eller større enn Luxembourg. Den ligger i det skotske høyland, omlag 200 kilometer nord for Edinburgh og 225 kilometer nord for Glasgow.

Fjell

Cairgorms National Park har fire av de fem høyeste fjelltoppene i Storbritannia:

  • Ben Macdui, 1309 meter over havet
  • Braeriach, 1296 meter over havet
  • Cairn Toul, 1291 meter over havet
  • Sgor an Lochain, 1258 meter over havet

I tillegg er Cairn Gorm 1244 meter over havet og dermed det sjette høyeste fjellet i Storbritannia. Det finnes 55 Munro i nasjonalparken, det vil si topper som er høyere enn 3000 fot eller 914 meter over havet.

Elver og myrer

Tre store elver renner gjennom parken; River Dee, River Don og River Spey. Dee er 140 kilometer lang og en av Skottlands største lakseelver og har sitt utløp ved Aberdeen. Don er 131 kilometer lang, er Skottlands sjette største elv og har et rikt fiskeliv med laks, niøye, sjøørret, ørret og ål. Spey er 175 kilometer lang, er Skottlands nest lengste elv, og har sitt utløp i Spey Bay.

To av myrområdene er RAMSAR-områder; Insh Marshes og Muir of Dinnet. Her finnes fuglearter som bekkasin, rødstilk, storspove og vipe.

Turisme

Rundt 18 000 mennesker bor i byer og landsbyer innenfor nasjonalparkens grenser, men parken besøkes av nær to millioner turister hvert år. Halvparten av de besøkende kommer fra Skottland, en fjerdedel fra andre deler av Storbritannia og resten fra andre land i verden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg