Burundi har opprettholdt nære politiske og økonomiske forbindelser til Belgia etter selvstendigheten i 1962, samtidig som landet er blitt knyttet til Frankrike og samarbeidet mellom franskspråklige stater. I 1996 sa Frankrike imidlertid opp sin militære samarbeidsavtale med Burundi.

Av historiske, kulturelle, politiske og geografiske årsaker har Burundi et særskilt forhold til Rwanda, og har vært direkte og indirekte trukket inn i konflikten der. Konflikt mellom folkegruppene hutu og tutsi har foregått både i Rwanda og Burundi de siste tiårene. I 1990-årene ble Burundi også part i borgerkrigen i nabolandet DR Kongo, hvor en dimensjon ved konflikten også er knyttet til etnisitet, beslektet med motsetningene i Burundi og Rwanda. Begge statene, samt Uganda, har spilt en aktiv rolle i borgerkrigen i DR Kongo, som støttespillere til ulike opprørsbevegelser i det østlige Kongo.

Konflikten utviklet seg på midten av 1990-årene til en flernasjonal krig, hvor Burundi lenge benektet deltakelse. Landets involvering skjedde dels gjennom samarbeid mellom burundisk og rwandisk hutu-milits, og dels ved at de to nabolandenes regjeringsstyrker har gått sammen om aksjoner mot militsen. Burundi skal også ha mottatt militær hjelp fra Rwanda, samtidig som burundisk hutu-milits skal ha mottatt våpenhjelp fra Rwandas Interahamwe-milits. Enheter fra denne, samt den tidligere rwandiske regjeringshæren, skal ha etablert baser i Burundi. Den burundiske militsen etablerte på sin side baser i DR Kongo i ly av borgerkrigen der, men mistet disse i 1996. Burundi sendte, i likhet med Rwanda og Uganda, soldater til det østlige Kongo høsten 1999, da opprørsgrupper der tok opp igjen kampen mot president Laurent Kabila. Burundiske sikkerhetsstyrker skal også ha gjennomført flere aksjoner på tanzaniansk territorium, for å angripe opprørere som har søkt tilflukt der. Blant annet gjennom den tutsi-dominerte regjeringen i Rwanda, har det burundiske regimet gode forbindelser til Uganda.

Uganda og Tanzania spilte en sentral regional rolle i bestrebelsene på å bilegge konflikten i Burundi, blant annet gjennom Julius Nyerere som mekler. Da Nelson Mandela overtok mekleroppgaven ble Sør-Afrika en viktig aktør i Burundi, også gjennom å sende fredssoldater dit.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg