Brest (by i Frankrike)

Artikkelstart

Brest er en by i Frankrike. Den ligger i regionen Bretagne og departementet Finistère, ved en bukt av Atlanterhavet (Rade de Brest) og utløpet av elven Penfeld. Byen har omtrent 142 700 innbyggere (2017).

Det lokale næringslivet består blant annet av eksport av landbruksprodukter, særlig frukt og grønnsaker, samt metallurgisk, elektronisk, kjemisk og mekanisk industri. Det importeres særlig oljeprodukter. Brest er også hjem til fiskehavn, universitet og et oseanografisk forskningssenter.

Byen er hovedbase for den franske atlanterhavsflåte, med sjøkrigsskole, arsenaler, skipsverft og sterke befestninger. Mens marineanleggene hovedsakelig er konsentrert til elven fra munningen og oppover cirka tre kilometer, ligger den sivile havnen ved Rade de Brest.

Brest var alt i sen-middelalderen en viktig sjøfartsby, og ble fra 1631 bygd ut som marinehavn av kardinal Richelieu, og senere befestet av Vauban. Byen var en viktig havn for amerikanske tropper og forsyninger i første verdenskrig. Under andre verdenskrig var Brest tysk ubåtbase og ble helt ødelagt ved bombing.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg