Faktaboks

Ille-et-Vilaine
Uttale
ilevilˈen

Ille-et-Vilaine er et departement i Frankrike og det nordøstlige Bretagne. Det har et areal på 6775 kvadratkilometer og omtrent 1 060 000 innbyggere (2017). Største by er hovedstaden Rennes.

Ille-et-Vilaine er et fruktbart lavland omkring øvre del av elven Vilaine og dens bielv Ille, med kyststrekning mot Golfe de St.-Malo i Den engelske kanal. Mellom Collines de Normandie i øst og Montagnes d'Arrée i vest (Bassin de Rennes) finnes også et fruktbart lavland.

Størstedelen av arealet nyttes til jordbruk, for en stor del tidligere sump- og hedeområder. Korndyrking er av stor betydning, særlig hvete, men også havre, bygg og poteter. Fruktavlen har gjort Ille-et-Vilaine til et ledende siderdistrikt. I området drives det med melkekyr, høns og svin, samt betydelig fiske.

Mange av departementets arbeidsplasser er innen industrien, blant annet i Rennes hvor det er bygd opp en moderne bilindustri, og i Fougères som har spesialisert seg på skotøy. Ved kysten er det livlig turisttrafikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg