Bolærne fort

Kanon "1049", den sydligste av de tre 75 mm Bofors-kanonene på Østre Bolærne.
/Forsvarsbygg.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Typisk snitt for 75 mm Bofors-kanon på Bolærne fort.

Forsvaret.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Bolærne fort er et kystfort i Færder kommune i Vestfold, opprinnelig etablert under første verdenskrig.

En kombinasjon av artilleri og miner skulle danne en ytre sperre av Oslofjorden mellom fortet på Bolærne og Rauøy fort på østsiden av fjorden. Disse skulle beskytte både Marinens hovedbase i Horten og hovedstaden.

Under okkupasjonsmaktens voldsomme utbygging av kystbefestninger gjennom andre verdenskrig ble denne sperrelinjen styrket. Etter andre verdenskrig ble den ytterligere forsterket med kystartilleri og minefelt, slik også det øvrige norske kystinvasjonsforsvaret ble under den kalde krigen.

Oppgradering

På 1970-tallet ble Østre Bolæren, som det første av seks norske kystfort, oppgradert til tre teknisk avanserte Bofors 75 mm tårnkanoner slik Kystartilleriplanen av 1968 la opp til. Kanontypen var for sin tid effektiv og har maksimal skuddvidde på rundt 12 km. Tårnkanoene er sprengt ned i fjell, i regelen tre etasjer under terreng. Fjellanleggene har integrert forlegning og mannskapene betjente både kanon og nærforsvar.

Forsvaret hadde anlegg på både Østre, Vestre og Mellom Bolæren, samt flere av de omkringliggende øyene. Administrasjon, forlegning og selve fortet er lokalisert til Østre Bolæren, som har anlegg og anleggsrester fra hovedsakelig tre perioder: Etableringen av fortet, tysk byggevirksomhet og utbyggingen av nytt administrasjons- og forlegningsområde i 1990.

Ut av Forsvarets eie

I henholdsvis 2004 og 2005 ble Vestre og Mellom Bolæren solgt til Nøtterøy kommune. Fylkeskommunen overtok Østre Bolæren i 2004, og i 2005 kom også daværende Nøtterøy kommune inn på eiersiden og tok senere over alt.

Etter flere år ute av Forsvarets bruk ble endelig nedleggelse av Bolærne fort vedtatt 2006. Deler av 75 mm-anlegget er foreslått vernet og vil bli fredet av Riksantikvaren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg