Innsjø i parken Bois de Vincennes
Bois de Vincennes
Château de Vincennes
Château de Vincennes

Bois de Vincennes er en stor park i den østlige delen av Paris. Den ligger i byens 12. arrondissement (bydel), og utgjør et areal på nærmere 10 kvadratkilometer.

Størrelse

Til sammenligning er Central Park i New York 3,5 kvadratkilometer og Hyde Park i London 1,5 kvadratkilometer. Foruten nærliggende statskogsområder, er Bois de Vincennes det største parkanlegget i parisområdet, om lag 1,5 kvadratkilometer større enn Bois de Boulogne.

Bois de Vincennes omtales som den «grønne lungen» i Paris. Parken var en gang kongelig jaktområde. Det urbane grøntområdet ligger like utenfor ringveien E15 som omkranser den franske hovedstadens bykjerne.

Fasiliteter

Inngang til parken er gratis og det tilbys piknikområder, samt båtutleie. Parken er skogkledd med en mengde sykkel- og gangstier. I dem østlige utkanten av området er det anlagt en rekke idrettsanlegg. Mot sørøst finner man en hippodrom og i sørvest en velodrom. I parken er det også et buddhisttempel og flere innsjøer. Nord for parken ligger Château de Vincennes, mens dyreparken Parc Zoologique de Paris ligger i den vestlige delen av parken. I Bois de Vincennes ligger også den store botaniske hagen Parc floral de Paris.

Historie

Kongelig bruk av området dateres til Ludvig den syvendes tid. Mot slutten av 1100-tallet bestemte han seg for å anlegge en kongelig herregård i området. Den er i dag kjent som Château de Vincenne og danner den nordlige inngangen til parkanlegget. Stedet fungerte som sekundær residens den første tiden – et sted for kongelig ferie og jakt. Med årene ble slottet utvidet og fra 1360-tallet befestet av kong Karl 5.. Festningen fikk da en stadig mer sentral del i Frankrikes maktutøvelse. Karl 5. flyttet fra 1367 ut av sentrumsslottet Palais de la Cité til fordel for Vincenne. Den da kommende kong Karl 5. hadde vært til stede på sentrumsslottet under bondeopprøret i 1358 og så derfor behovet for en trygg festning utenfor bykjernen.

Dette inspirerte ham til å bruke slottet som en festning og reise et 52 meter høyt tårn på rekordtid. Rundt år 1380 var slottet etablert som et av de viktigste slottene i Europa. En rekke konger har søkt tilflukt i bygningsmassen opp gjennom historien. Dette gjelder blant annet Solkongen, Ludvig 14., som måtte beskytte seg mot et opprør i 1648. Han ønsket likevel å være enda lenger unna Paris og anla i 1682 slottet i Versailles.

I tiden etter dette har Vincenne huset både porselensfabrikk og militærskole. Det var også over en lengre periode fengsel her. Stedet har spilt en viktig militærstrategisk rolle, blant annet ved slaget om Paris i 1815 og som hovedkvarter for den franske generalstaben frem til 1940. I dag fungerer stedet som et offentlig museum med en samling av historier og gjenstander som representerer flere dramatiske epoker i Frankrikes historie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg