Blodbryllupet i Paris

Blodbryllupet i Paris, også kalt Bartolomeusnatten, er mordet på hugenottene i Paris natten til Bartolomeusdagen 24. august 1572.
Le massacre de la Saint-Barthélemy
Av /Musée cantonal des Beaux-Arts, Lausanne.

Blodbryllupet i Paris, også kalt Bartolomeusnatten, er mordet på hugenottene i Paris natten til Bartolomeusdagen 24. august 1572.

Mordet fant sted midt under de festligheter som fulgte etter kong Henrik av Navarra (den senere kong Henrik 4) giftermål med den franske konge Karl 9s søster, Margrete av Valois. Udåden skyldtes kongens mor, enkedronningen Katarina av Medici. Hennes hensikt var opprinnelig ved hjelp av en leid snikmorder å ta admiral Coligny av dage fordi hans voksende innflytelse på sønnen, kong Karl 9, truet med å berøve henne makten i Frankrike.

Da attentatet slo feil og Coligny bare ble lettere såret, fremkalte hun blodbadet på alle protestanter for å skjule sin delaktighet i mordforsøket. Overfor kongen påstod hun om kvelden 23. august at hugenottene hadde planlagt et opprør, og kong Karl, som først stod imot, lot seg dra med og forlangte til slutt i stor opphisselse at alle hugenotter skulle utryddes. Klokken 3 om natten gikk stormklokkene. Coligny ble drept, og omkring 2000 hugenotter med ham.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg