La Rochelle

Artikkelstart

La Rochelle er en by i Frankrike som ligger i regionen Poitou-Charentes, ved en vik innenfor Île de Ré i Biscayabukta. Byen har omtrent 77 800 innbyggere (2017), og er hovedstad i departementet Charente-Maritime.

Faktaboks

Uttale
laråʃˈɛl

Byen er Frankrikes nest viktigste fiskehavn, og en betydelig industri- og havneby, med dyphavn i La Pallice fem kilometer vest for bysenteret. La Rochelle er også et populært turistmål, og av turistattraksjoner kan man finne et renessanserådhus fra 1500-tallet og en vakker katedral. Ved den maleriske gamle havnen er befestninger fra 1300–1400-tallet, særlig kjent for sine mange tårn.

Historikk

La Rochelle ble grunnlagt på 1100-tallet og ble senere en viktig havneby, stadig omstridt under de fransk-engelske krigene. Under religionskrigene var La Rochelle hugenottenes viktigste støttepunkt. I perioden 1572–1573 var byen forgjeves beleiret av katolikkene, men i 1628 inntok Richelieu den etter 14 måneders beleiring.

Opphevelsen av det nantiske edikt førte til masseutvandring, og La Rochelle fikk aldri tilbake sin gamle betydning, selv om byen senere hadde livlig handel med Canada. Byen ble som tysk ubåtbase under andre verdenskrig delvis bombet, men den gamle bebyggelsen er senere restaurert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg