Bourges

Bourges. Jacques-Cœur-palasset fra 1400-tallet, nå byens rådhus.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Bourges er en by i Frankrike. Den ligger i regionen Centre-Val de Loire og er hovedstad i departementet Cher, og ligger ved sammenløpet av Yèvre og Auron, 105 kilometer sørøst for Orléans. Byen har omtrent 66 500 innbyggere (2017).

Faktaboks

Uttale
borʒ

Næringsliv

Bourges er et viktig kommersielt og kulturelt senter, og er hjem til store militære verksteder, skoler og magasiner. Det lokale næringslivet består blant annet av kjemisk industri, bildekkfabrikasjon (Michelin), handel med korn, vin og storfe. Den er også et erkebispesete.

Attraksjoner

Den gotiske katedral St.-Étienne, som ble påbegynt rundt år 1392 og fullført på 1500-tallet, er en av Frankrikes vakreste kirker og står på UNESCOs Liste over verdens natur- og kulturarv. Her finnes også et museum for landskapet Berry med rike arkeologiske samlinger.

Historie

Bourges, eller det keltiske Avaricum (etter elven Avara, nå Auron), ble ødelagt av Caesar, men Augustus gjorde byen til Aquitanias hovedstad, kalt Bituriges etter biturigerstammen. Bourges ble tidlig erkebispesete og fikk i 1463 et universitet, som senere ble stengt under revolusjonen.

Byen var sete for Karl 7, som engelskmennene kalte Kongen av Bourges. Han utstedte i 1438 den «pragmatiske sanksjon» om den gallikanske kirkes uavhengighet.

Frem til 1790 var Bourges hovedstad i provinsen Berry.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg