Benevento

Artikkelstart

Benevento er en by i det sørlige Italia. Den ligger i regionen Campania, 55 kilometer nordøst for Napoli. Byen har omtrent 61 000 innbyggere (2011).

Faktaboks

Uttale
benevˈento

Byen er et viktig veiknutepunkt, og det gjøres handel med jordbruksvarer, samt produksjon av landsbruksmaskiner og næringsmidler. Den er også et erkebispesete.

Benevento er hjem til mange historiske bygninger og oldtidsminner. Triumfbuen, som ble bygd til ære for Trajan cirka 115 evt. hører til oldtidens vakreste og best bevarte minnesmerker. Videre finnes ruiner av et romersk teater, og Ponte Lebbroso, en romersk bro over elven Sabato. Fra middelalderen finnes fortsatt domkirken fra 600-tallet, klosterkirken Santa Sofia fra 700-tallet og borgen fra 1321.

Historie

Samnitterbyen Maleventum ('dårlig utfall') ble etter romernes seier over Pyrrhos 275 fvt. omdøpt til Benevento ('heldig utfall'). I begynnelsen av middelalderen var Benevento et langobardisk hertugdømme og Sør-Italias mektigste by. Deretter stod det under paven i perioden 1049–1860, unntatt 1798–1806, da det tilhørte Napoli, og 1806–1815 da det som fyrstedømme tilhørte Napoleons minister Talleyrand.

Byen ble sterkt skadet under andre verdenskrig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg