BTS
BTS har siden 2018 vært det mest populære k-pop-bandet i verden, også i Norge.
BTS
Av .

BTS er en sørkoreansk popgruppe, best kjent for å være den viktigste gruppen i den tredje globale bølgen med k-pop, med hitsingler som «Boy With Luv» (2019) og «Dynamite» (2020) på koreansk og engelskspråklige «Butter» (2021).

De er tidenes mestselgende koreanske artister, og har siden 2018 vært blant verdens mest populære grupper uavhengig av sjanger. I 2021 slo Sør-Koreas sentralbank fast at BTS bidro med rundt 50 milliarder kroner i året til landets økonomi.

BTS er en septett som i hovedsak synger på koreansk, men de spiller også inn musikk på japansk og engelsk. Den består av Kim «RM» Namjoon (født 1994), Kim «Jin» Seokjin (født 1992), Min «Suga» Yoongi (født 1993), Jung «J-Hope» Hoseok (født 1994), Park «Jimin» Jimin (født 1995), Kim «V» Taehyung (født 1995) og Jeon «Jungkook» Jungkook (født 1997).

Navnet er en forkortelse for bangtan sonyeondan («skuddsikre guttespeidere»). Gruppen er også kjent som Bangtan Boys og fra 2017 også Beyond The Scene.

Bakgrunn

Skool Luv Affair (cover)
Skool Luv Affair (2014) var BTS' andre ep-utgivelse.
Skool Luv Affair (cover)
Av /Big Hit Entertainment/ Loen Entertainment.

BTS ble dannet i Seoul i 2010, satt sammen av selskapet Big Hit Entertainment og dets grunnlegger Bang Si-hyuk, også kjent som produsenten og låtskriveren Hitman Bang. Gruppen var i starten en rendyrket hiphopgruppe dannet rundt Namjoon, som var etablert som rapper med artistnavnet Rap Monster, men gikk raskt mot mer vestlig inspirert popmusikk, i likhet med mye annen k-pop. I typisk koreansk boyband-tradisjon skrev gruppemedlemmene en langvarig kontrakt med plateselskapet, og øvde og trente sammen i flere år, før de i 2013 debuterte på scene og plate.

BTS tok med seg inspirasjonen fra hiphop i sin velproduserte popmusikk, begynte tidlig å turnere i utlandet, ikke minst i USA, og skrev tekster som var langt mer personlige enn de tradisjonelle og trygge temaene som hadde dominert i k-pop. Tekstene kan handle om mental helse, voksesmerter, utdanningspress, politikk, individualisme og egenkjærlighet. Gruppen gikk også vekk fra den nærmest militære ensemblefilosofien som preger k-pop, og ga større rom for at medlemmene kunne beholde sine individuelle stiler og bidra i låtskriverprosessen. Dette hang sammen med at Big Hit var et nytt selskap, som utfordret «de tre store» k-pop-selskapene, SM Entertainment, YG Entertainment og JYP Entertainment, med nye tanker og strategier.

Internasjonalt gjennombrudd

BTS (2018)
BTS etter utdelingen av Billboardprisen i Las Vegas i 2018. BTS vant prisen Top Social Artist.
BTS (2018)
Av /Getty.

BTS ble nærmest umiddelbart et stort navn i Sør-Korea, og deres opprørske tekster og ektefølte kritikk av samfunnets autoriteter, sammenlignet med konkurrentene, førte til at de tidlig ble lagt ekstra merke til blant internasjonale fans av k-pop.

I 2014 ble fanklubben ARMY dannet, BTS ga ut sitt første av hittil fire album på japansk og la ut på sin første turné, mens ep-en Skool Luv Affair klatret til tredjeplass på Billboard-listen for verdensmusikk.

I 2015 turnerte BTS i Asia, Australia, Nord- og Latin-Amerika, mens singelen «Dope» passerte 100 millioner visninger på YouTube.

I 2016 satte albumet Wings ny k-pop-rekord, med en 26. plass på den amerikanske albumlisten.

I 2017 solgte BTS ut sin USA-turné i løpet av få timer, de ble de første koreanske artistene som opptrådte på American Music Awards og som vant Billboard-pris, i kategorien «top social artist» (de vant samme pris i 2018), mens albumet Love Yourself: Her debuterte på sjuendeplass i USA.

2018 var året k-pop virkelig slo gjennom på globale hitlister. Love Yourself: Tear og Love Yourself: Answer ble den første og andre koreanske platen som toppet USAs albumliste, mens BTS også fikk suksess med dokumentarserien Burn the Stageog ga ut sin første engelskspråklige sang, «Waste It on Me», med den amerikanske dj-en, produsenten og artisten Steve Aoki. De havnet også på finansmagasinet Bloombergs liste over verdens 50 mest innflytelsesrike mennesker, mens nyhetsmagasinet Time året etter hadde gruppen på sin liste over de 100 mest innflytelsesrike.

BTS har i løpet av sin karriere vært nominert til ulike Grammy-priser fem ganger.

Militærtjeneste og solokarrierer

Siden 2018 har BTS vært en av verdens mest populære grupper, med utsolgte turneer, høye listeplasseringer og stadig nye salgs- og strømmerekorder. BTS var de mest omtalte artistene på Twitter fra 2018 til og med 2021, og utvidet sitt univers med produkter som dataspill, leker og tegneserier. De samarbeidet med internasjonale popstjerner som Coldplay, Zara Larsson og Juice Wrld, innledet et TV-samarbeid med Disney og ble i 2020 ble utropt som tidenes mestselgende koreanske artister.

Sommeren 2021 annonserte BTS at medlemmene fremover ville konsentrere seg om solokarrierer. Hybe Corporation, som eier Big Hit, måtte presisere at BTS ikke var oppløst, men nyheten resulterte i et fall i Hybes aksjeverdi på rundt 17 milliarder kroner. I tillegg til solokarrierer måtte medlemmene, med eldstemann Jin i spissen, også forberede seg til den obligatoriske militærtjenesten i Sør-Korea, slik at en fullverdig gjenforening ikke er planlagt før i 2025. I Sør-Korea kan meritterte idrettsutøvere, musikere og dansere gis fritak fra verneplikten, men ennå har ingen k-pop-artister fått dette.

BTS-medlemmene har tidligere gitt ut flere sanger og mixtapes på egen hånd, men i 2022 ga J-Hope og RM begge ut offisielle soloalbum, henholdsvis Jack in the Box og Indigo. Jungkook sto igjen som Spotifys mest strømmede soloartist innen k-pop i 2022, selv uten å ha gitt ut et album, mens Jin ga ut singelen «The Astronaut» høsten 2022, rett før han gikk inn i militæret, skrevet og produsert sammen med Kygo, Max Martin og Coldplay.

Vinteren 2023 ga Jimin ut soloplaten Face, et minialbum som toppet salgslistene i Japan og Sør-Korea og plasserte seg blant de tre mest populære i USA, Belgia, Ungarn, Litauen og Polen. Han fikk følge av Suga, som i mai samme år ga ut albumet D-Day under aliaset Agust D. Dette ble regnet som hans debutalbum, men også som avslutningen på en trilogi som startet med mixtapene Agust D (2016) og D-2 (2020). D-Day toppet listene i Sør-Korea, Belgia, Frankrike og Polen samt de amerikanske rap-album- og world-album-listene.

Høsten 2023 ga V ut sine første offisielle solosingler, etter å tidligere ha bidratt med solospor til tre forskjellige filmer, fulgt opp av debutalbumet Layover.

BTS i Norge

BTS
BTS er en av de største gruppene i verden, og har også mange fans i Norge. Norsk fankunst av BTS.
BTS
Av /BTS Army Norway .
Fankunst

BTS er en av de største gruppene i verden, og har også mange fans i Norge. Norsk fankunst av BTS.

Fankunst
Av /BTS Army Norway .

BTS har hatt tre album inne på VG-lista, der både Love Yourself: Tear (2018) og Map of the Soul: 7 (2020) klatret til andreplass. To singler har vært på Topp 20: Coldplay-samarbeidet «My Universe» (2021) på en 14. plass og «Dynamite» (2020) på en 20. plass.

Gruppen har aldri opptrådt i Norge, men de besøkte Bergen, Flåm og Kjosfoss i 2016.

Dokumentarfilmen Break The Silence: The Movie (2020) ble satt opp på utvalgte norske kinoer.

Viktige utgivelser

Koreansk-språklige album

  • Dark & Wild (2014)
  • Wings (2016)
  • Love Yourself: Tear (2018)
  • Map of the Soul: 7 (2020)
  • Be (2020)

Filmer

  • Burn the Stage: The Movie (2018)
  • Love Yourself in Seoul (2019)
  • Bring the Soul: The Movie (2019)
  • Break the Silence: The Movie (2020)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Hennie Andersen

Denne artikkelen er veldig godt skrevet. Jeg er overrasket over detaljene som er tatt vare på i den, men jeg ønsker at det legges til en bit om Jimin sitt nye album "Face" og hvordan det har slått mange rekorder på billboard. Hadde også vært kult å legge til en del om at mange nordmenn reiser til korea på ferie og utveksling grunnet sin interresse innenfor BTS og kpop.

svarte Jon Vidar Bergan

Nå har artikkelforfatteren (som ikke er meg) lagt til en setning om Jimin

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg