Børre Knudsen var en norsk teolog, utdannet cand.theol. fra Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo i 1966. I 1968 ble Knudsen kallskapellan i Balsfjord, og deretter sogneprest samme sted i 1971.

Som en protest mot loven om selvbestemt abort nektet han i 1978 å utføre sine embetsplikter, og han nedla offisielt sitt embete i 1979. Med støtte i menigheten fortsatte han imidlertid som forkynner og sjelesørger. Staten anla sak mot Knudsen for embetsforsømmelse, og han ble fradømt embetet i 1982, en dom som ble opprettholdt av Høyesterett i 1984.

Knudsen var siden en frontfigur i kampanjen mot abort og startet organisasjonen Aksjon Nytt Liv sammen med Ludvig Nessa i 1987. Han framsto som en lederfigur for prester i opposisjon til liberale synspunkt i Den norske kirke, i første rekke knyttet til abort- og homofilistriden. I 1997 ble Knudsen i en privat «bispevigsel» leder for det uformelle fellesskapet av prester i «Strandebarm prosti», som nå kalles «Den norske kirke i eksil». I 2001 ble Knudsen fratatt presterettighetene.

Børre Knudsen var også salmedikter. Sammen med Willy Abildsnes, Trond Kverno og Johan Varen Ugland ga han i 1980 ut Førstegrøden av Sangverk for Den norske kirke. Blant annet ble dåpssalmen "Farao nådde oss like ved stranden" tatt med i gudstjenestebokens (1992) liturgi for påskenatt. Denne er sammen med "Mitt eneste håp er det som jeg fikk i den hellige dåp" tatt med i Norsk salmebok 2013.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.