Børre Knudsen

Faktaboks

Børre Knudsen
Født
24. september 1937, Vennesla, Vest-Agder
Død
17. august 2014, Balsfjord, Troms

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Børre Knudsen
Av /NTB Scanpix ※.
Børre Knudsen griser seg til med saueblod utenfor Stortinget under en demonstrasjon mot abort i september 1988. Han ble arrestert etterpå.
Av /NTB Scanpix.
Anti abort-prestene Knudsen (til høyre) og Ludvig Nessa ble arrestert da de var i ferd med å gjennomføre en «begravelse» av en kiste på Vår Frelsers Gravlund i Oslo under en demonstrasjon mot selvbestemt abort i 1988.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Børre Knudsen var en norsk teolog. Knudsen ble kjent som en av «antiabort-prestene» etter at han i perioden 1979–1983 satte sitt sogneprestembete i Balsfjord inn på å få abortloven av 1978 dømt grunnlovstridig.

Bakgrunn

Knudsen ble utdannet cand.theol. fra Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo i 1966. I 1968 ble Knudsen kallskapellan i Balsfjord, og deretter sogneprest samme sted i 1971.

Kampen mot selvbestemt abort

Som en protest mot loven om selvbestemt abort nektet han i 1978 å utføre sine embetsplikter, og han nedla offisielt sitt embete i 1979. Med støtte i menigheten fortsatte han imidlertid som forkynner og sjelesørger. Staten anla sak mot Knudsen for embetsforsømmelse, og han ble fradømt embetet i 1982, en dom som ble opprettholdt av Høyesterett i 1984.

Knudsen var siden en frontfigur i kampanjen mot abort og startet organisasjonen Aksjon Nytt Liv sammen med Ludvig Nessa i 1987. Han framstod som en lederfigur for prester i opposisjon til liberale synspunkt i Den norske kirke, i første rekke knyttet til abort- og homofilistriden. I 1997 ble Knudsen i en privat «bispevigsel» leder for det uformelle fellesskapet av prester i «Strandebarm prosti», som nå kalles «Den norske kirke i eksil».

I 2001 ble Knudsen fratatt presterettighetene.

Utgivelser

Børre Knudsen var også salmedikter. Sammen med Willy Abildsnes, Trond Kverno og Johan Varen Ugland ga han i 1980 ut Førstegrøden av Sangverk for Den norske kirke. Blant annet ble dåpssalmen «Farao nådde oss like ved stranden»tatt med i gudstjenestebokens (1992) liturgi for påskenatt. Denne er sammen med «Mitt eneste håp er det som jeg fikk i den hellige dåp»tatt med i Norsk salmebok 2013.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg