Børre Knudsen var en norsk teolog, utdannet cand.theol. fra Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo i 1966. I 1968 ble Knudsen kallskapellan i Balsfjord, og deretter sogneprest samme sted i 1971.

Som en protest mot loven om selvbestemt abort nektet han i 1978 å utføre sine embetsplikter, og han nedla offisielt sitt embete i 1979. Med støtte i menigheten fortsatte han imidlertid som forkynner og sjelesørger. Staten anla sak mot Knudsen for embetsforsømmelse, og han ble fradømt embetet i 1982, en dom som ble opprettholdt av Høyesterett i 1984.

Knudsen var siden en frontfigur i kampanjen mot abort og startet organisasjonen Aksjon Nytt Liv sammen med Ludvig Nessa i 1987. Han framsto som en lederfigur for prester i opposisjon til liberale synspunkt i Den norske kirke, i første rekke knyttet til abort- og homofilistriden. I 1997 ble Knudsen i en privat «bispevigsel» leder for det uformelle fellesskapet av prester i «Strandebarm prosti», som nå kalles «Den norske kirke i eksil». I 2001 ble Knudsen fratatt presterettighetene.

Børre Knudsen var også salmedikter. Sammen med Willy Abildsnes, Trond Kverno og Johan Varen Ugland ga han i 1980 ut Førstegrøden av Sangverk for Den norske kirke. Blant annet ble dåpssalmen "Farao nådde oss like ved stranden" tatt med i gudstjenestebokens (1992) liturgi for påskenatt. Denne er sammen med "Mitt eneste håp er det som jeg fikk i den hellige dåp" tatt med i Norsk salmebok 2013.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.