Ludvig Nessa

Faktaboks

Ludvig Nessa
Født
11. desember 1949, Jørpeland, Strand kommune
Anti abort-prestene Nessa (til venstre) og Børre Knudsen ble arrestert da de var i ferd med å gjennomføre en «begravelse» av en kiste på Vår Frelsers Gravlund i Oslo under en demonstrasjon mot selvbestemt abort i 1988.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Ludvig Nessa er en norsk teolog og politisk aktivist.

Nessa ble residerende kapellan i Borge og Torsnes i 1979. Sammen med Børre Knudsen stiftet han Aksjon Nytt Liv i 1987, og ledet senere kontroversielle aksjoner mot loven om selvbestemt abort. Aksjonsformene førte til strid både i og utenfor kirken. Staten reiste sak mot Nessa, som ut fra å ha unndratt seg arbeidsgivers styringsrett ble fradømt sitt embete og fratatt presterettighetene i 1989. På 2000-tallet ble aksjonene mindre dramatiske.

Siden 2014 har han vært tilknyttet den kristne TV-kanalen Visjon Norge. Nessa har også markert seg som en sterk kritiker av homofilt samliv og kommet med harde utfall mot islam.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jan Otto Reberg

Hva menes med at Ludvig Nessa VAR en norsk teolog og aktivist?

Ludvig Nessa lever fortsatt, holder jevnlige gudstjenester med opptil flere tusen seere over Facebook og minst titusenvis av seere gjennom TV Visjon Norge, og driver fortsatt aktivisme, i stor grad basert på inspirasjon fra ytre høyre fløy.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg