Ramses 2s klippetempel i Abu Simbel

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Tempel
Dronning Nefertaris klippetempel i Abu Simbel.
Tempel
Av .
Lisens: fri

Abu Simbel var en landsby og stort tempelanlegg i Nubia, 280 km sør for Aswan, nær grensen til Sudan. Her bygde Ramses 2 (rundt 1279–1213 fvt.) to templer ved den vestlige Nilbredden, ett for seg selv og ett dedisert til sin dronning Nefertari. De var i sin helhet bygd inn i fjellsiden, bare fasaden var synlig.

Beskrivelse

Detalj fra fasaden til Ramses 2s tempel i Abu Simbel. Foto: Anders Bettum.
.
Lisens: fri
Innerst inne i Ramses 2s klippetempel er fire statuer av gudene Ptah, Amon-Ra og Ra-Horakhty, med Ramses selv sittende mellom de to sistnevnte. Kapellet er orientert slik at sollyset utenfra treffer statuene to dager i året. Foto: Anders Bettum.
.
Lisens: fri

Begge de to klippehelligdommene er usedvanlig godt bevart. Innerst inne i kongens tempel finnes statuer av gudene Ptah, Amon-Ra og Ra-Horakhty, med Ramses selv sittende mellom de to sistnevnte. Også andre guder har vært dyrket i tilknytning til tempelet.

Foran kongens tempel er det fire 22 meter høye statuer av en sittende Ramses. Dronningens tempel er innviet til gudinnen Hathor. Foran dette tempelet er det fire ti meter høye statuer av Ramses og to av Nefertari.

Gjenoppbygging

I forbindelse med byggingen av Aswandemningene ble templene i 1960-årene demontert og gjenoppbygd omkring 64 meter høyere opp og rundt 180 meter lenger inn fra elvebredden slik at de kunne bli bevart for ettertiden (Nubia-aksjonen). Fasaden og templene er som før, men klippemassivet er erstattet av en betonghall. Det store tempelet er gjenoppbygd på en slik måte at man – som tidligere – to ganger i året opplever at morgensolen lyser inn til gudene i det aller helligste.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg