Ramses 2s klippetempel i Abu Simbel

iStockphoto. Begrenset gjenbruk

Innerst inne i Ramses 2s klippetempel er fire statuer av gudene Ptah, Amon-Ra og Ra-Horakhty, med Ramses selv sittende mellom de to sistnevnte. Kapellet er orientert slik at sollyset utenfra treffer statuene to dager i året. Foto: Anders Bettum.

. fri

Dronning Nefertaris klippetempel i Abu Simbel.

Tempel av Anders Bettum. fri

Abu Simbel var en landsby og stort tempelanlegg i Nubia, 280 km sør for Aswan, nær grensen til Sudan. Her bygde Ramses 2 (ca. 1279–1213 fvt.) to templer ved den vestlige Nilbredd, ett for seg selv og ett dedisert til sin dronning Nefertari. De var i sin helhet bygd inn i fjellsiden, bare fasaden var synlig.

Begge de to klippehelligdommene er usedvanlig godt bevart. Innerst inne i kongens tempel finnes statuer av gudene Ptah, Amon-Ra og Ra-Horakhty, med Ramses selv sittende mellom de to sistnevnte. Også andre guder har vært dyrket i tilknytning til tempelet.

Foran kongens tempel er det fire 22 meter høye statuer av en sittende Ramses. Dronningens tempel er innviet til gudinnen Hathor. Foran dette tempelet er det fire 10 meter høye statuer av Ramses og to av Nefertari.

I forbindelse med byggingen av Aswandemningene ble templene i 1960-årene demontert og gjenoppbygd ca. 64 meter høyere opp og ca. 180 meter lenger inn fra elvebredden slik at de kunne bli bevart for ettertiden (Nubia-aksjonen). Fasaden og templene er som før, men klippemassivet er erstattet av en betonghall. Det store tempelet er gjenoppbygd på en slik måte at man – som tidligere – to ganger i året opplever at morgensolen lyser inn til gudene i det aller helligste.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.