Ashraf Ghani

Ashraf Ghani (f. 1949), president i Afghanistan fra 29. september 2014. Ghani er utdannet i Afghanistan, USA og Libanon som samfunnsforsker, i statsvitenskap og sosialantropologi.

Iblant benyttes navnet Ashraf Ghani Ahmadzai. Det siste navnet angir den pashtun-gruppen Ghani tilhører.

Ghani forlot Afghanistan under Talibans styre og arbeidet blant annet i Verdensbanken. I 2001 ble han økonomisk rådgiver for daværende president Hamid Karzai. I juli 2002 ble han utnevnt til finansminister, og fram til utgangen av 2004 gjennomførte han en omfattende økonomisk og finansiell restrukturering i landet. Dette innebar blant annet innføring av IT-systemer i forvaltningen, ny verdisetting på pengesedler, endrede skatte- og avgiftssystemer samt innføring av regler mot korrupsjon.

Ghani holdt tett kontakt med Norge og andre bidragsytere, og fjernet den rett regionale krigsherrer tidligere hadde til å kreve inn skatter og avgifter. Som president har han vektlagt mange av de prinsipper han gjorde sentrale som finansminister, og en hovedoppgave er å bekjempe økonomisk kriminalitet.

Ghanis reformvilje, intellekt og arbeidskapasitet skapte på mange hold beundring og oppslutning, men han fikk også merke at det koster å utfordre tradisjonelle, konservative krefter i hjemlandet. Etter tiden som finansminister var Ghani en periode rektor ved universitetet i Kabul, deretter arbeidet han hjemme og internasjonalt med spørsmål knyttet til såkalte vanstyrte stater (failed states).

I april 2014 stilte han som presidentkandidat og gikk sammen med tidligere utenriksminister Abdullah Abdullah videre til andre valgomgang. Etter måneder med strid og tautrekning om valgresultatet ble han omsider tatt i ed som ny president.

Ashraf Ghani har flere ganger besøkt Norge, blant annet sammen med Hamid Karzai i desember 2003.

President Ghanis kone, Rula Ghani, opprinnelig libanesisk-kristen, er sterkt engasjert i rettighetsspørsmål. Hun deltok i november 2014 på en konferanse i Oslo om afghanske kvinners rettigheter. Konferansen var et samarbeid mellom Norge, Afghanistan og USA.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg