Ashraf Ghani (f. 1949), president i Afghanistan fra 29. september 2014. Ghani er utdannet i Afghanistan, USA og Libanon som samfunnsforsker, i statsvitenskap og sosialantropologi.

Iblant benyttes navnet Ashraf Ghani Ahmadzai. Det siste navnet angir den pashtun-gruppen Ghani tilhører.

Ghani forlot Afghanistan under Talibans styre og arbeidet blant annet i Verdensbanken. I 2001 ble han økonomisk rådgiver for daværende president Hamid Karzai. I juli 2002 ble han utnevnt til finansminister, og fram til utgangen av 2004 gjennomførte han en omfattende økonomisk og finansiell restrukturering i landet. Dette innebar blant annet innføring av IT-systemer i forvaltningen, ny verdisetting på pengesedler, endrede skatte- og avgiftssystemer samt innføring av regler mot korrupsjon. 

Ghani holdt tett kontakt med Norge og andre bidragsytere, og fjernet den rett regionale krigsherrer tidligere hadde til å kreve inn skatter og avgifter. Som president har han vektlagt mange av de prinsipper han gjorde sentrale som finansminister, og en hovedoppgave er å bekjempe økonomisk kriminalitet.

Ghanis reformvilje, intellekt og arbeidskapasitet skapte på mange hold beundring og oppslutning, men han fikk også merke at det koster å utfordre tradisjonelle, konservative krefter i hjemlandet. Etter tiden som finansminister var Ghani en periode rektor ved universitetet i Kabul, deretter arbeidet han hjemme og internasjonalt med spørsmål knyttet til såkalte vanstyrte stater (failed states).

I april 2014 stilte han som presidentkandidat og gikk sammen med tidligere utenriksminister Abdullah Abdullah videre til andre valgomgang. Etter måneder med strid og tautrekning om valgresultatet ble han omsider tatt i ed som ny president.

Ashraf Ghani har flere ganger besøkt Norge, blant annet sammen med Hamid Karzai i desember 2003.

President Ghanis kone, Rula Ghani, opprinnelig libanesisk-kristen, er sterkt engasjert i rettighetsspørsmål. Hun deltok i november 2014 på en konferanse i Oslo om afghanske kvinners rettigheter. Konferansen var et samarbeid mellom Norge, Afghanistan og USA.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.