Faktaboks

Ashraf Ghani

Ashraf Ghani Ahmadzai

Født
19. mai 1949, Logar-provinsen, Afghanistan
Ashraf Ghani
Daværende president i Afghanistan, Ashraf Ghani, 25. juni 2021 etter et møte med den amerikanske presidenten, Joe Biden, i Washington.
Av /Scanpix.

Ashraf Ghani er en afghansk samfunnsforsker og politiker som var president i Afghanistan fra 29. september 2014 til han i praksis ble avsatt av Taliban da han rømte landet 15. august 2021.

Iblant benyttes navnet Ashraf Ghani Ahmadzai. Det siste navnet angir den pashtun-gruppen Ghani tilhører. Ghani er utdannet i statsvitenskap og sosialantropologi i Afghanistan, USA og Libanon, og arbeidet i mange år i Verdensbanken.

I 2001 ble han økonomisk rådgiver for daværende president Hamid Karzai. I juli 2002 ble han utnevnt til finansminister, og fram til utgangen av 2004 gjennomførte han en omfattende økonomisk og finansiell restrukturering i landet. Dette innebar blant annet innføring av IT-systemer i forvaltningen, ny verdisetting på pengesedler, endrede skatte- og avgiftssystemer samt innføring av regler mot korrupsjon.

Etter tiden som finansminister var han en periode rektor ved universitetet i Kabul. Sammen med Clare Lockhart gav han i 2008 ut boken Fixing Failed States: A Framework for Rebuilding a Fractured World. Han stilte til valg som president i 2009, men fikk bare tre prosent av stemmene, og gikk da inn i arbeidet med spørsmål knyttet til såkalte vanstyrte stater (failed states).

I april 2014 stilte han igjen som presidentkandidat og gikk sammen med tidligere utenriksminister Abdullah Abdullah (1960–) videre til andre valgomgang. Etter måneder med strid om valgresultatet ble det etter påtrykk fra USA dannet en nasjonal samlingsregjering, med Ghani som president. Valget i 2019 ble like omstridt. Etter lange forhandlinger ble en maktdelingsavtale inngått med Abdullah Abdullah, og Ghani ble innsatt for en andre periode i mars 2020. Som president vektla han mange av de prinsippene han gjorde sentrale som finansminister, men stod også for en sterk sentralisering og detaljstyring som skapte økende motstand.

Ghanis reformvilje, intellekt og arbeidskapasitet skapte beundring og oppslutning blant hans støttespillere. Men Ghani fikk et svært anstrengt forhold til USA da de i 2019 valgte å gå utenom den afghanske regjeringen og starte forhandlinger med Taliban om en tilbaketrekningsavtale.

Da USA og de andre internasjonale militære styrkene trakk seg ut av Afghanistan sommeren 2021, rykket Taliban raskt fram og tok kontroll over store deler av landet, uten å møte særlig motstand. Da bevegelsen inntok Kabul 15. august 2021, valgte Ghani å forlate Afghanistan, etter eget utsagn for å unngå blodsutgytelse og lidelse for sivilbefolkningen. Han fikk etter få dager opphold i De forente arabiske emirater. Selv om Ghani ikke offisielt trakk seg fra embetet som president, ble han raskt omtalt av andre myndighetspersoner som Afghanistans «tidligere president». Visepresident Amrullah Saleh (1972–) kunngjorde 17. august at han hadde tiltrådt som landets fungerende president, selv om også han hadde flyktet fra hovedstaden.

Ashraf Ghani er gift med Rula Ghani (1948–), som er opprinnelig libanesisk-kristen og sterkt engasjert i rettighetsspørsmål.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg