Faktaboks

Arthur Nelson

Arthur Jean Nelson, født Nielsen

Født
24. november 1878
Død
23. september 1957, Oslo
Margarinreklame trykket av Arthur Nelson
Folder for Van der Berghs Margarinfabrik, trykt med sort og gul farge på hvitt papir av Arthur Nelson. (1920-tallet)
Margarinreklame trykket av Arthur Nelson
Lisens: CC BY SA 3.0

Arthur Nelson var en norsk boktrykker og utgiver av fagtidsskriftet Norsk Trykk fra 1927 til 1933. Nelson og hans tidsskrift var en inspirator og pådriver for innføringen av moderne typografi i Norge. I 1933 startet han, sammen med Aftenposten, konkurransen Årets vakreste bøker. Nelson er omtalt som den første modernist i norsk grafisk bransje.

Pådriver for moderne typografi

Arthur Nelson ble utdannet boktrykker ved W.C Fabritius & Sønner i Kristiania i 1897. Etter studiene bodde han flere år i USA og fikk blant annet en stilling i det prestisjetunge fagtidsskriftet American Printer, utgitt av the Oswald Press i New York. I 1920 flyttet han tilbake til Norge og tok seg jobb i reklamebransjen. Tre år senere grunnla han sitt eget trykkeri, Arthur Nelson AS.

Nelson hadde som målsetning å skape trykksaker av ypperste kvalitet og var påvirket av sitt opphold i USA. Norsk boktrykk var siden slutten av 1800-tallet preget av det Nelson selv betegnet som «den tunge, tyske skole». Fordi trykkemaskiner og skriftmateriell ofte ble innkjøpt fra Tyskland, var norske trykkerier under sterk innflytelse av tysk typografi. Det hersket en nasjonalromantisk, fri stil med trykksaker i alle mulige fasonger og ofte overdådig dekorert. Gjennom sitt tidsskrift Norsk Trykk arbeidet Nelson for en mer stilren, klassisk retning i norsk typografi. Etter hvert ble han også ivrig talsmann for den framvoksende nye, funksjonalistiske stilretningen.

Arthur Nelson var fra 1941 til 1943 riksoldermann i det nazifiserte Norske Boktrykkeres rikslaug. I 1942 leverte trykkeriet hans 12 000 eksemplarer av Spørreskjema for jøder i Norge. Skjemaene ble brukt til kartleggingen av norske jøder, som Statspolitiet benyttet seg av under utarbeidelsen av arrestasjonslistene under andre verdenskrig.

Nelson solgte trykkeriet sitt i 1944.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg