Fabritius-gruppen

Reklame utført av Fabritius for Christiania Glasmagasin. Ca. 1926.
Fabritius trykkeri i Oslo. Ukjent årstall.
Av /Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek.

Artikkelstart

Fabritius-gruppen var tidligere et norsk grafisk konsern i Oslo, som drev trykkeri- og forlagsvirksomhet, blankett- og katalogtrykkeri, samt med reklame. Det ble grunnlagt i 1844. Konsernet var også kjent under navnet Fabritius & Sønner. Gruppen omfattet flere underselskaper og hadde eierinteresser i andre informasjonsbedrifter, som Norsk Senter for Informatikk. Fabritius er kjent for å ha trykket blant annet telefonkatalogen, tippekupongene og Postverkets blanketter.

Faktaboks

Uttale
fabrˈitius-gruppen
Også kjent som

Fabritius & Sønner

Historikk

Firmaet W. C. Fabritius ble dannet 1844 ved at boktrykker Wilhelm Christian Fabritius (1816–1887) kjøpte trykkerivirksomheten til bokhandler- og boktrykkerfirmaet Guldberg & Dzwonkowski (grunnlagt 1835). Det skiftet 1887 navn til W. C. Fabritius & Sønner med Hermann August Scheibler som disponent, og i 1899 ble det omdannet til aksjeselskap. Scheibler og hans sønn (Hroar Sverre Scheibler) overtok i 1921 eierinteressene, og firmaet ble i 1954 underlagt en ideell stiftelse (Institusjonen Scheibler).

Fra 1970-årene ble flere av konsernets datterselskaper solgt. Trykkeribedriften Fabritius AS ble i 1991 overtatt av det svenske Elander-konsernet, og i 2002 videresolgt til Kragerø-bedriften Naper. I 2004 ble det så solgt videre til svenske JMS Mediasystem, som gikk konkurs i 2003.

Fabritius-navnet er fortsatt i bruk, nå som Fabrititus Gruppen AS (stiftet 2001), et eiendomsselskap som eies av Gjelsten Holding AS.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg