Antjie Krog

Faktaboks

Antjie Krog
Født
1952

Artikkelstart

Antjie Krog er en sørafrikansk forfatter og journalist, som skriver på afrikaans.

Hun er en av de fremste lyrikerne i sin generasjon av afrikaanstalende forfattere, og hennes dikt gir klart uttrykk for sorgen og vreden over apartheidsystemets forvrengning av sann menneskelighet, samtidig som de også er eksistensielt personlige. Krog ble valgt ut til å skive dikt til Nelson Mandelas innsettelse som president.

Flere av diktene hennes er også kommet i engelsk versjon, blant annet i samlingen Down to my Last Skin (2000, Ned til min siste hud). Ellers har hun utgitt en rekke diktsamlinger, fra Januarie-Suite (1972) til Met woorde soos met kerse (2002). Hun har også gitt ut romanen Relaas van 'n moord (1995, engelsk utgitt som Account of a Murder, 1997).

Videre har hun gjendiktet tradisjonell san-poesi til engelsk basert på opptegnelser fra slutten av 1800-tallet, the stars say 'tsau' (2004, Stjernene sier "tsau"). Hennes mest kjente bok er The Country of My Skull (1998, Min skalles land), som er en personlig beretning om hennes dekning av arbeidet til den sør-afrikanske sannhetskommisjonen. Denne boken er blitt filmatisert i regi av John Boorman (2004).

I 2003 kom boken A Change of Tongue, som beveger seg over mange sjangere – noveller, lyrikk, essayer, selvbiografiske skisser og journalistikk. Den tar blant annet for seg hva det innebærer å være en del av flere kulturer og språk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg