Anna Maria Lenngren, svensk forfatter. Med sine elegante vers i en blanding av realisme og rokokkostil ble hun en av sin tids mest populære forfattere og ga kvinneerfaringen et uttrykk i svensk litteratur. Hun er også omtalt som den svenske opplysningstidens fanebærer.

I satirer og anekdotiske eller epigrammatiske dikt skildrer hun hverdagslige situasjoner med en for hennes tid unik nærhet. Några ord till min k. Dotter, ifall jag hade någon (1798) viser hennes blikk for kvinnens situasjon i litteraturen og samfunnet. Lenngren var fremmed for de romantiske strømningene og ble nedvurdert av den nye tidens menn, men ble samtidig hyllet av Svenska Akademins formann Gustaf Fredrik Gyllenborg.

De fleste av sine tekster publiserte hun i Stockholms Posten, en nyhetsavis utgitt av ektemaken Carl Peter Lenngren og poeten Johan Henrik Kellgren. Anna Maria Lenngren var påvirket av opplysningstidens ideer, og i sine som regel usignerte tekster øser hun en mild satire over skinnhellige prester, akademisk hovmod og adelsvesen. Hennes Skaldeförsök (1819) utkom først etter hennes død, men har siden nådd tallrike opplag.

  • Olsson, Henry: Törnrosdiktaren och andra porträtt, 1956, Finn boken
  • Silén, Daniela: Rolldiktaren och ironikeren Anna Maria Lenngren, 2007, isbn 978-952-10-4067-2, Finn boken
  • Tidsskriftet Parnass, 1996, nr. 3 (tema: A.M.L.)
  • Warburg, Karl: Anna Maria Lenngren, 2. omarb. uppl., 1917, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.