Faktaboks

Andrew Lloyd Webber
Uttale
wˈebə
Født
22. mars 1948, London
Andrew Lloyd Webber
Fra Andrew Lloyd Webbers musikal "Cats"
Fra en oppsetning av Cats i Sveits i 2005
Av /AP/NTB Scanpix.

Sir Andrew Lloyd Webber er en britisk komponist og teaterprodusent. Han regnes som en av tidenes største musikalkomponister, med verker som Jesus Christ Superstar, Evita, Cats og The Phantom of the Opera. Flere av musikalene hans er blant verdens mest fremførte, med suksess på Broadway, West End og internasjonalt. Jesus Christ Superstar og Evita er de to som oftest er vist i Norge.

Flere av Lloyd Webbers verker er filmatisert, noen av dem flere ganger.

Musikalsuksesser

Den første musikalen Lloyd Webber skrev og fikk oppsatt, var Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat (1968), basert på historien om Josef i Det gamle testamentet. Han slo gjennom med Jesus Christ Superstar (1970), om Jesu siste dager. Denne regnes som en av de første rockeoperaene. Begge disse musikalene ble skrevet sammen med librettisten Tim Rice. Det samme gjelder suksessen Evita (1976), om den berømte argentinske førstedamen Eva Perón.

Både Jesus Christ Superstar og Evita har også vært store suksesser i Norge. Førstnevnte har vært vist på Det Norske Teatret (1990 og 2009), Trøndelag Teater (2000 og 2020), Agder Teater (nå kalt Kilden Teater, 2001) og Haugesund Teater (2017), sistnevnte på Studentersamfunnet i Trondheim (1986), Rogaland Teater i samarbeid med Chateau Neuf og Thalia Teater (Stavanger i 2003 og Oslo i 2005), Det Norske Teatret (2012) og Kilden Teater.

Musikalen Cats (1981, norsk premiere på Det Norske Teatret i 1985) er basert på en bok med dikt om katter, skrevet av T.S. Eliot, Old Possum's Book of Practical Cats fra 1939. Musikalen kan nærmest kalles en moderne varieté med ballett og sang. Det krevende one-woman-showet Tell Me On A Sunday (1979) ble opprinnelig skrevet for fjernsyn og senere satt sammen med danseforestillingen Variations (1978) til musikalen Song and Dance (1982). Starlight Express, der skuespillere på rulleskøyter spilte roller som tog, kom i 1984 og ble vist i Londons West End i hele 17 år.

The Phantom of the Opera (1986, norsk premiere på Folketeateret i 2018) ligger i formen tett opp til den europeiske operatradisjonen. Musikalen er basert på en spenningsroman av Gaston Leroux. Noen senere musikaler er Aspects of Love (1989), Sunset Boulevard (1993), The Beautiful Game (2000), The Woman in White (2004) og Cinderella (2021).

Kjente komposisjoner

Blant Lloyd Webbers mest kjente sanger er disse:

  • Any Dream Will Do fra Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat
  • I Don't Know How to Love Him og tittelsangen fra Jesus Christ Superstar
  • Don't Cry For Me Argentina, Buenos Aires, Another Suitcase in Another Hall og On This Night of a Thousand Stars fra Evita
  • Memory og Beautiful Ghosts fra Cats
  • Love Changes Everything fra Aspects of Love
  • Tittelsangen, All I Ask of You og The Music of the Night fra The Phantom of The Opera

I 1985 skrev Lloyd Webber sitt Requiem, med tradisjonell latinsk tekst, som ble en stor salgssuksess på plate, og i 1992 skrev han åpningssangen Amigos para siempre – Friends for Life for OL i Barcelona.

Priser og utmerkelser

Lloyd Webber har mottatt en rekke priser. Han er en av få personer som har oppnådd en såkalt EGOT, som vil si at han er blitt tildelt alle prisene Emmy, Grammy, Oscar og Tony.

I 1996 fikk han adelstittelen baron, og han er nå kjent som Sir Andrew Lloyd Webber eller baron Lloyd-Webber of Sydmonton.

Kunstnerfamilie

Lloyd Webber er bror av den klassiske cellisten Julian Lloyd Webber.

Lloyd Webber var gift med Sarah Brightman fra 1984 til 1990. Hun har sunget betydelige roller i flere av musikalene hans og fremførte også OL-sangen Amigos para siempre sammen med José Carreras etter at ekteskapet var oppløst.

I 1991 giftet Lloyd Webber seg med hestesportutøveren Madeleine Gurdon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg