Evita (musikal)

Evita (original cast recording)
Av /Decca.

Fra en oppsetning av Evita i Irland i 2012.

Artikkelstart

Evita er en britisk musikal (1975–1976) med musikk av Andrew Lloyd Webber og tekst av Tim Rice, basert på Eva Duarte Peróns liv og død. Den ble først presentert som plateinnspilling i 1976, med scenisk urpremiere i London i 1978. Denne første oppsetningen ble regissert av Harold (Hal) Prince, og hadde Elaine Paige i tittelrollen.

Faktaboks

Uttale
evˈita

Den norske premieren fant sted i Trondheim i 1986, og musikalen har vært vist i flere ulike oppsetninger og oversettelser i Norge siden. Torstein Bugge Høverstad har oversatt den til bokmål og Ola E. Bø til nynorsk, og blant dem som har spilt tittelrollen er Tori Norbotten, Mia Gundersen og Heidi Gjermundsen Broch.

Evita ble filmatisert i 1996, regissert av Alan Parker og med Madonna i tittelrollen.

Blant sangene i Evita er Nå i natt under stjernedryss (On This Night of a Thousand Stars), Gråt ikke mer, Argentina/Gråt ikkje meir, Argentina (Don't Cry for Me, Argentina) og Nok en koffert, nok en gang (Another Suitcase in Another Hall). De to sistnevnte ble store hits i 1977 med henholdsvis Julie Covington og Barbara Dickson, samt i 1997 med Madonna. Hennes innspilling av You Must Love Me, som ble skrevet for filmen, ble en hit.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg