Cats

Fra en oppsetning av Cats i Sveits i 2005.
Av /AP/NTB Scanpix.

Artikkelstart

Cats er en britisk musikal med musikk av Andrew Lloyd Webber (født 1948), med sangtekster fra forfatteren T. S. Eliots diktsamling Old Possum's Book of Practical Cats fra 1939.

Faktaboks

Uttale
kæts

Cats er uten sammenhengende handling og kan bedre karakteriseres som en sangkollasj med dans enn en egentlig musikal. Cats hadde urpremiere i London i 1981, med koreografi av Gillian Lynne og regi av Trevor Nunn. Oppsetningen spilte sammenhengende i 21 år. Den første Broadway-oppsetningen spilte sammenhengende i 18 år. Så langt har musikalen vært vist i mer enn tretti land. Den norske premieren var på Det Norske Teatret i 1985, og der var regi og koreografi ved Runar Borge. Tom Sterri satte den opp for Thalia Teater på Chat Noir i 2009.

Cats er blitt filmatisert to ganger, av David Mallet i 1998 og Tom Hooper i 2019. Stjerner som Judi Dench, Idris Elba og Jennifer Hudson var med i sistnevnte film, som likevel ble grundig slaktet av kritikere verden over, og som er spådd en fremtid med kultpopularitet som kalkun. Musikalen inneholder blant annet sangene Memory, Macavity og Mr. Mistoffelees.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg