Eva Perón

Faktaboks

Eva Perón
María Eva Duarte de Perón
Evita
Født
7. mai 1919
Død
26. juli 1952
Eva Perón på et valgmøte i 1951.
Av .

Artikkelstart

Eva Perón var en argentinsk skuespiller, som var landets førstedame fra 1946 til sin i død i 1952. Hun var voldsomt populær i store deler av befolkningen, men ble foraktet av andre. Sammen med sin mann, Juan Domingo Perón, grunnla hun peronismen, som siden har vært Argentinas viktigste politiske parti.

Bakrgunn

Eva Perón var yngst av fem søsken. På denne tiden var det i Argentina ikke uvanlig for velstående jordeiere å ha flere familier, selv om bigami ikke var tillatt. Eva Peróns far hadde to eiendommer og to familier. Evas mor var hans uoffisielle ektefelle og da Eva var ett år forlot han henne og fratok henne retten til å bo på hans eiendom. Fattigdom og kvinners manglende rettigheter satte således dype avtrykk i Eva Peróns liv allerede fra begynnelsen av.

15 år gammel flyttet Eva Perón til Buenos Aires med et mål om å bli skuespiller. I 1944 var hun 24 år og hadde rukket å bli en av landets mest ettertraktede skuespillere. Det var da hun møtte arbeidsminister Juan Domingo Perón, som hun giftet seg med året etter.

Tiden som førstedame

Da Juan Domingo Perón i oktober 1945 ble avsatt og arrestert, bidro Eva Perón til organiseringen av de massive protestene som tvang regjeringen til å løslate ham og avholde frie valg. Hun deltok aktivt i valgkampen foran presidentvalget i 1946, og inntok en svært aktiv rolle som førstedame etter at han ble valgt.

Det ble ikke tatt godt i mot i den argentinske overklassen at en mann i Peróns stilling giftet seg med en skuespiller. Det var tradisjon at landets førstedame ble utnevnt til leder for Buenos Aires viktigste veldedighetsorganisasjon, men Eva Perón ble ikke funnet verdig for denne stillingen. Hun startet da sin egen veldedighetsorganisasjon, La Fundación Eva Perón. Å lede denne stiftelsen ble hennes viktigste oppgave som førstedame og flere millioner argentinere mottok blant annet sko, klær, bøker, symaskiner og kokeplater. Stiftelsen bygde også boliger og sykehus og delte ut utdanningsstipender.

Eva Perón hadde et stort personlig engasjement for å bekjempe fattigdom og hun deltok ofte selv i utdelingen av hjelp til de trengende. Men hun fikk også kritikk for å utøve klientilisme. Det vil si at velferdsgoder ble delt ut som en personlig gave fra landets førstedame, i stedet for å være rettigheter man hadde krav på fra staten.

Eva Perón var en forkjemper for kvinners rettigheter og spilte en viktig rolle i innføringen av kvinnelig stemmerett i 1947.

Eva Perón og peronismen

Eva Perón har hatt stor påvirkning på Argentinas utvikling, også etter sin død. Juan Domingo Peróns presidentperiode markerte et viktig skille i argentinsk historie, hvor arbeiderklassen og de fattige ble inkludert og fikk en viktig politisk rolle. Eva Perón var minst like populær som sin mann, og enkelte hevder at det dreide seg om en persondyrkelse som ellers bare er helgener forunt.

Eva og Juan Domingo Perón var opphavet til peronismen, en politisk bevegelse og et politisk parti som siden den tid har preget Argentina på godt og vondt. Det er flere trekk ved Eva Peróns politiske rolle som fremdeles preger peronismen.

Eva Peron hadde en unik evne til å kommunisere med arbeiderklassen og de fattige, og store deler av arbeiderklassen identifiserer seg fremdeles med peronismen. Personfokus og populistiske trekk var viktige kjennetegn ved Eva Peróns politiske virke, noe som har blitt videreført i senere versjoner av peronismen. Hennes aktive politiske rolle bidro sterkt til å endre kjønnsrollene i det argentinske samfunnet.

Etter Eva Peróns død

Eva Perón døde i 1952 av livmorhalskreft. Liket hennes ble balsamert og plassert offentlig tilgjengelig i den nasjonale fagforeningens kontorer, i påvente av at det skulle bygges et monument der hun kunne gravlegges. Men før monumentet ble ferdig, i 1955, ble Perón kastet i et militærkupp og sendt i eksil. Peronismen ble forbudt og Eva Peróns balsamerte kropp forsvant sporløst.

Først i 1971 avslørte de militære at kroppen til Eva Perón hadde blitt fraktet til Italia og gravlagt der under et annet navn. I 1974 ble Eva Perón brakt tilbake til Argentina og gravlagt sammen med sin familie på en kirkegård i Buenos Aires.

Eva Perón er portrettert i Tim Rice og Andrew Lloyd Webbers musikal Evita (1976), som ble filmatisert i 1996 med Madonna i hovedrollen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg