Anders N. Kvammen

Faktaboks

Anders N. Kvammen

Anders Nordmo Kvammen

Født
2. juni 1985, Oslo

Anders N. Kvammen

«Ungdomsskolen» (No Comprendo Press 2016).

Artikkelstart

Anders N. Kvammen er en norsk tegneserieskaper og illustratør fra Oslo. Han er best kjent for Ungdomsskolen (2016), den første tegneserien som vant Brageprisen i kategorien barne- og ungdomsbøker siden Inga Sætres Fallteknikk (2012).

Utgivelser

Etter bidrag for studentavisen Universitas i 2005–2009, samt korte serier i Forresten og Cappelen Damms antologi Smuss (2014), debuterte Kvammen med tegneserieromanen Ungdomsskolen (2016) på No Comprendo Press. Romanen handler om gutten Aksel, som sliter med mobbere, skolepsykolog og dødsfall i familien samtidig som han begynner på en ny ungdomsskole.

Boken ble i hovedsak møtt med svært gode kritikker. Den ble tildelt Brageprisen i kategorien barne- og ungdomsbøker i 2017, og året etter ble den nominert til Kulturdepartementets tegneseriepris, debutantprisen Trollkrittet og Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Den vant også diplom i Årets vakreste bøker.

Oslo Nye Teater dramatiserte Ungdomsskolen for teaterscenen i 2021, beskrevet som «en poetisk og naivistisk skildring satt i Oslo på 1990-tallet».

Selvbiografiske røtter

Kvammens selvbiografiske historier springer ut fra en tradisjon med røtter tilbake til amerikanske undergrunnsserier, representert ved ikoner som Robert Crumb og Harvey Pekar, og videreført av blant andre Christopher Nielsen, Flu Hartberg og Martin Ernstsen i Norge.

Selv om den selvutleverende tegneserieskaperen og selvbiografiske oppvekstskildringer er kjent kost for lesere av internasjonale tegneserier, finnes det ikke så mange norske, rendyrkete tegneseriebøker innen sjangeren. Steffen Kvernelands Slyngel (2002), Martin Ernstsens Du snakker med feil person (2014), Jasons På veien til Santiago (2016) og Tegnehannes Ikke tenk på meg (2019) er noen eksempler.

Arbeidsliv og Alzheimers

Etter å ha illustrert Stein Erik Lundes barnebok Jenta i skapet (2018) vendte Kvammen tilbake med nye utgivelser i 2020. Først ga han ut et ti siders hefte, i begrenset opplag, med tolkninger av tekstene til musikkduoen Ole & Silje Huleboer. Samme vår fulgte han opp Ungdomsskolen med tegneserieromanen Jobb, igjen med hans alter ego, Aksel, i hovedrollen. Denne gangen handler det om hans bolig- og jobbkarriere i Oslo fra tenårene og et godt stykke inn i tjueårene.

Aksel går gjennom en rad midlertidige jobber på supermarkedet, kirkegården og helpdesken, samt i studentavis, platebutikk og bokhandel, kombinert med flytting til og fra kollektiv og små hybler. «En rørende hyllest til de som jobber 'på gølvet', de som stempler inn og ut, gjør de tunge, kjedelige – og ofte krevende – jobbene», oppsummerte Dagens Næringsliv. Utgivelsen vant gull i Årets vakreste bøker.

Høsten 2021 kom Jeg husker ikke ... Historier om demens, utgitt i samarbeid med Kirkens Bymisjon og Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse. Utgivelsen besto av tre tegneserier om voksne som blir rammet av Alzheimers i relativt ung alder, og om hvordan dette berører deres pårørende.

Bibliografi

  • Ungdomsskolen (No Comprendo Press, 2016)
  • Jenta i skapet (Ena forlag, 2018, skrevet av Stein Erik Lunde)
  • Ole & Silje Huleboer: We're Making Music (Eget forlag, 2020)
  • Jobb (No Comprendo Press 2020)
  • Jeg husker ikke ... – Historier om demens (No Comprendo Press/Kirkens bymisjon 2021)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg