Anders N. Kvammen, norsk tegneserieskaper og illustratør fra Oslo. Best kjent for tegneserieromanen Ungdomsskolen (2016), den første tegneserien som vant Brageprisen i kategorien barne- og ungdomsbøker siden Inga Sætres Fallteknikk (2012). 

«Folk blir vel snart drittlei av selvutleverende historier om angst og usikkerhet,» skrev Kvammen i tegneserien «Tilbake til det jævla tegnebordet», trykt i Jippi Forlags antologi Forresten nr. 28 (2014). Der slet han med idétørke og så tilbake på debuten, en «klein serie» i Forresten nr. 24 (2009). 

Kvammens selvbiografiske historier springer ut fra en tradisjon med røtter tilbake til amerikanske undergrunnsserier, representert ved ikoner som Robert Crumb og Harvey Pekar, og bl.a. videreført av Christopher Nielsen, Flu Hartberg og Martin Ernstsen i Norge. Men selv om den selvutleverende tegneserieskaperen og selvbiografiske oppvekstskildringer er kjent kost for lesere av internasjonale tegneserier, finnes det ikke så mange norske, rendyrkete tegneseriebøker innen sjangeren. Steffen Kvernelands Slyngel (2002), Anja Dahle Øverbyes Hundedagar (2015) og Jasons På veien til Santiago (2016) er noen eksempler. 

Etter et knippe korte serier i Forresten og Cappelen Damms antologi Smuss (2014), debuterte Kvammen med Ungdomsskolen (2016), om «Aksel», som må slite med mobbere, skolepsykolog og dødsfall i familien samtidig som han begynner på en ny ungdomsskole. Boken ble i hovedsak møtt med svært gode kritikker, som her fra Morgenbladet: «Når Ungdomsskolen etablerer Anders Kvammen som en betydningsfull ny stemme i norske tegneserier, er det nettopp fordi hans upolerte uttrykk og særegne fortellerstil vitner om et spesielt talent for å skildre allmennmenneskelige erfaringer.»

Ungomsskolen ble tildelt Brageprisen i kategorien barne-og ungdomsbøker i 2017, og ble året etter nominert til Kulturdepartementets tegneseriepris, debutantprisen Trollkrittet og Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Den vant også diplom i Årets vakreste bøker

Kvammen tegnet også for studentavisen Universitas 2005-09, har vært publisert i den svenske antologien Galago og har tegnet plateomslag for Trond Helge Baardsen. 

  • Ungdomsskolen (No Comprendo Press, 2016)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.