Anders N. Kvammen

Faktaboks

Anders N. Kvammen

Anders Nordmo Kvammen

født:
2. juni 1985, Oslo

Anders N. Kvammen

Anders N. Kvammen er en norsk tegneserieskaper og illustratør fra Oslo. Han er best kjent for Ungdomsskolen (2016), den første tegneserien som vant Brageprisen i kategorien barne- og ungdomsbøker siden Inga Sætres Fallteknikk (2012).

Selvbiografiske røtter

«Folk blir vel snart drittlei av selvutleverende historier om angst og usikkerhet,» skrev Kvammen i tegneserien «Tilbake til det jævla tegnebordet», trykt i Jippi Forlags antologi Forresten nr. 28 (2014). Der slet han med idétørke og så tilbake på debuten, en «klein serie» i Forresten nr. 24 (2009).

Kvammens selvbiografiske historier springer ut fra en tradisjon med røtter tilbake til amerikanske undergrunnsserier, representert ved ikoner som Robert Crumb og Harvey Pekar, og videreført av blant andre Christopher Nielsen, Flu Hartberg og Martin Ernstsen i Norge. Men selv om den selvutleverende tegneserieskaperen og selvbiografiske oppvekstskildringer er kjent kost for lesere av internasjonale tegneserier, finnes det ikke så mange norske, rendyrkete tegneseriebøker innen sjangeren. Steffen Kvernelands Slyngel (2002), Martin Ernstsens Du snakker med feil person (2014), Jasons På veien til Santiago (2016) og Tegnehannes Ikke tenk på meg (2019) er noen eksempler.

Ungdomsskolen

«Ungdomsskolen» (No Comprendo Press 2016).

Etter bidrag for studentavisen Universitas i 2005–2009, samt korte serier i Forresten og Cappelen Damms antologi Smuss (2014), debuterte Kvammen med tegneserieromanen Ungdomsskolen (2016) på No Comprendo Press, om «Aksel», som må slite med mobbere, skolepsykolog og dødsfall i familien samtidig som han begynner på en ny ungdomsskole.

Boken ble i hovedsak møtt med svært gode kritikker, som her fra Morgenbladet: «Når Ungdomsskolen etablerer Anders Kvammen som en betydningsfull ny stemme i norske tegneserier, er det nettopp fordi hans upolerte uttrykk og særegne fortellerstil vitner om et spesielt talent for å skildre allmennmenneskelige erfaringer.»

Ungdomsskolen ble tildelt Brageprisen i kategorien barne- og ungdomsbøker i 2017, og ble året etter nominert til Kulturdepartementets tegneseriepris, debutantprisen Trollkrittet og Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Den vant også diplom i Årets vakreste bøker.

Oslo Nye Teater har dramatisert Ungdomsskolen for teaterscenen, beskrevet som «en poetisk og naivistisk skildring satt i Oslo på 1990-tallet». Den planlagte urpremieren på Trikkestallen på Torshov 27. august 2020 ble utsatt til høsten 2021 på grunn av koronavirus-pandemien.

Etter Ungdomsskolen

Fra «Tilbake til det jævla tegnebordet» i Forresten nr. 28 (Jippi Forlag 2014).

Vinteren 2020 ga Kvammen ut et ti siders hefte, i begrenset opplag, med tolkninger av tekstene til musikkduoen Ole & Silje Huleboer.

Samme vår fulgte han opp Ungdomsskolen med tegneserieromanen Jobb, igjen med hans alter ego, Aksel, i hovedrollen. Denne gangen handler det om hans bolig- og jobbkarriere i Oslo fra tenårene og et godt stykke inn i tjueårene.

Aksel går gjennom en rad midlertidige jobber på supermarkedet, kirkegården og helpdesken, samt i studentavis, platebutikk og bokhandel, kombinert med flytting til og fra kollektiv og små hybler. «En rørende hyllest til de som jobber 'på gølvet', de som stempler inn og ut, gjør de tunge, kjedelige – og ofte krevende – jobbene», oppsummerte Dagens Næringsliv.

Bibliografi

  • Ungdomsskolen (No Comprendo Press, 2016)
  • Ole & Silje Huleboer: We're Making Music (Eget forlag, 2020)
  • Jobb (No Comprendo Press 2020)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg