Amin Gemayel, libanesisk politiker; kristen maronitt og leder for falangistpartiet Kataeb; Libanons president 1982–88.

Gemayel er sønn av Kataebs grunnlegger, Pierre Gemayel; utdannet  jurist ved St. Joseph-universitetet i Beirut, 1965, hvorpå han praktiserte som advokat. Deretter var han engasjert i å bygge opp familiens avishus. Engasjert i politikk innenfor Kataeb, og innvalgt i parlament i et suppleringsvalg i 1969, deretter i 1972.

Amin Gemayel tilhørte en mer moderat fløy i partiet enn sin bror, Bashir Gemayel, og gikk inn for bedre forbindelser med den arabiske verden og strategisk samkvem med Libanons muslimske befolkning. Som følge av borgerkrigen fra 1975, som han tok del i, ble han mindre kompromissvillig - ikke minst ift. palestinerne i landet.

Da broren Bashir ble drept i et attentat, etter å ha blitt valgt til president, men før han var innsatt, ble Amin Gemayel valgt til Libanons president i september 1982. Han deltok i arbeidet for å finne en fredelig løsning på konflikten med Israel, som i 1982 invaderte og okkuperte land, såvel som i den interne libanesiske konflikten. Gikk av da presidentperioden var over, i 1988, hvoretter han til 2000 oppholdt seg i utlandet. Først i USA, hvor han var tilknyttet Harvard-universitetet, deretter Maryland-universitetet. Fra 1990 bodde han i Paris, hvor han opptrådte som en av lederne for den libanesiske opposisjonen i eksil. Deretter bodde han lenge i utlandet (USA og Frankrike),

Gemayel vendte i 2000 tilbake til Libanon, og ble en sentral aktør i  14. mars-koalisjonen. Forsøkte i 2003 å opptre som mellommann mellom USAs president George W. Bush og Iraks president Saddam Hussein, for å hindre Irak-krigen. Etter sederrevolusjonen i Libanon i 2005 forente han de ulike fraksjonene i Kataeb. Etter at sønnen Pierre ble drept i et attentat i 2006, søkte Amin å vinne dennes parlamentssete, men tapte med knapp margin. Valgt til leder for Kataeb i 2008.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.