Faktaboks

Amin Gemayel

Gemayyel; Jemayyel

Amin Pierre Gemayel

Uttale
gemayˈel
Født
10. november 1942, Bikfaya
Amin Gemayel
Gemayel (foran i grå dress) var Libanons president fra 1982 til 1988. Foto fra 1983.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Amin Gemayel er en libanesisk politiker, som er kristen maronitt og leder for falangistpartiet Kataeb. Han var Libanons president fra 1982 til 1988.

Han er sønn av Kataebs grunnlegger, Pierre Gemayel, og utdannet jurist ved St. Joseph-universitetet i Beirut i 1965. Han praktiserte en tid som advokat, før han engasjerte seg i å bygge opp familiens avishus. Han ble involvert i politikk innenfor Kataeb, og innvalgt i parlamentet i et suppleringsvalg i 1969, deretter i 1972.

Gemayel tilhørte en mer moderat fløy i partiet enn sin bror, Bashir Gemayel, og gikk inn for bedre forbindelser med den arabiske verdenen og strategisk samkvem med Libanons muslimske befolkning. Som følge av borgerkrigen fra 1975, som han tok del i, ble han mindre kompromissvillig, ikke minst i forhold til palestinerne i landet.

Da broren Bashir ble drept i et attentat etter å ha blitt valgt til president, men før han var innsatt, ble Gemayel valgt til Libanons president i september 1982. Han deltok i arbeidet for å finne en fredelig løsning på konflikten med Israel, som i 1982 invaderte og okkuperte deler av landet, så vel som i den interne libanesiske konflikten.

Gemayel gikk av da presidentperioden var over, i 1988, og oppholdt seg deretter i utlandet frem til 2000. Han bodde først i USA, hvor han var tilknyttet henholdsvis Harvard- og Maryland-universitetet, og deretter i Paris, hvor han opptrådte som en av lederne for den libanesiske opposisjonen i eksil.

Gemayel vendte i 2000 tilbake til Libanon, og ble en sentral aktør i 14. mars-koalisjonen. Han forsøkte i 2003 å opptre som mellommann mellom USAs president George W. Bush og Iraks president Saddam Hussein, for å hindre Irak-krigen.

Etter Sederrevolusjonen i Libanon i 2005 forente han de ulike fraksjonene i Kataeb. Etter at sønnen Pierre ble drept i et attentat i 2006, søkte Amin å vinne hans parlamentssete, men tapte med knapp margin. Han ble valgt til leder for Kataeb i 2008.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg