Faktaboks

Pierre Gemayel

Gemayyel; Jemayyel

Uttale
gemayˈel
Født
6. november 1905, Bikfaya
Død
29. august 1984, Bikfaya
Gemayel
Pierre Gemayel og sønnen Bashir Gemayel.
Av .
Lisens: CC BY 3.0
Kataeb
Pierre Gemayel (i bildets sentrum med armen løftet) og andre partimedlemmer feirer Kataebs 35 års-jubileum i 1971.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Pierre Gemayel var en libanesisk politiker fra den maronittisk kristne konfesjonen i Libanon. Han grunnla i 1936 falangistpartiet Kataeb som han ledet til sin død. Gemayel holdt en rekke statsrådsposter i Libanon.

Han ble utdannet farmasøyt ved det franske medisinske fakultetet i Beirut, hvor han senere åpnet et apotek. Gemayel var aktiv i idrett, og var medlem av den libanesiske troppen under OL i Berlin i 1936. Han ble inspirert av den tyske nasjonalsosialistiske bevegelsen, og stiftet det libanesiske falangistpartiet samme år, modellert hovedsakelig etter de italienske og spanske fascistpartiene. Samtidig var stiftelsen av Det syriske nasjonalist-sosialistiske parti (SSNP) med på å framskynde partistiftelsen. Mens SSNP gikk inn for et forent Syria, ønsket Gemayel og Kataeb et selvstendig Libanon.

Fra tidlig å ha støttet palestinernes kamp for selvstendighet, ble han en del av den politiske og militære fronten mot den palestinske tilstedeværelsen i Libanon, ikke minst under borgerkrigen fra 1975. Han endret også syn på syrisk militær inngripen i Libanon, fra først å ha støttet Syrias intervensjon i 1975 til å betrakte den som en okkupasjon.

Det var særlig etter borgerkrigen i 1958 at Gemayels politiske innflytelse vokste. Han ble da leder for en høyrebevegelse som motsatte seg nasserisme og som støttet amerikansk inngripen. Etter krigen ble han medlem av regjeringen, og i 1960 innvalgt i nasjonalforsamlingen fra Beirut – et sete han beholdt til sin død. Han mislyktes i sine forsøk på å bli Libanons president (1964 og 1970), men opplevde at to av hans sønner ble valgt til dette embetet: Bashir Gemayel ble drept før han rakk å tiltre, og ble dermed etterfulgt av Amine Gemayel som ble Libanons president i 1982.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg