Pierre Gemayel, libanesisk politiker; maronittisk kristen. Grunnla 1936 falangistpartiet Kataeb og var dets leder til sin død. Gemayel innehadde en rekke statsrådsposter i Libanon.

Utdannet farmasøyt ved den franske medisinske fakultet i Beirut, hvor han senere åpnet et apotek. Gemayel var aktiv i idrett, og var medlem av den libanesiske troppen under OL i Berlin 1936. Han ble inspirert av den tyske nasjonalsosialistiske bevegelse, og stiftet det libanesiske falangistpartiet samme år, modellert mest etter de italienske og spanske fascistpartiene. Samtidig var stiftelsen av Det syriske nasjonalist-sosialistiske parti (SSNP) med på å framskynde partistiftelsen. Mens SSNP gikk inn for et forent Syria, ønsket Gemayel og Kataeb et selvstendig Libanon. Fra tidlig å ha støttet palestinernes kamp for selvstendighet, ble han en del av den politiske og militære fronten mot den palestinske tilstedeværelsen i Libanon, ikke minst under borgerkrigen fra 1975. Han endret også syn på den syriske militære inngripen i Libanon - fra først å ha støttet Syrias intervensjon i 1975 til å betrakte den som en okkupasjon.

Det var særlig etter borgerkrigen i 1958 at Gemayels politiske innflytelse vokste. Han ble da leder for en høyrebevegelse som motsatte seg nasserisme og som støttet amerikansk inngripen. Etter krigen ble han medlem av regjeringen, i 1960 innvalgt i nasjonalforsamlingen fra Beirut - et sete han beholdt til sin død. Mislykkes i sine forsøk på å bli Libanons president (1964 og 1970), men opplevde at to av hans sønner ble valg til dette embedet: Bashir Gemayel ble drept før han rakk å tiltre, hvoretter Amine Gemayel ble Libanons president, 1982.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.