Bashir Gemayel

Faktaboks

Bashir Gemayel
Uttale
gemayˈel
Født
1947
Død
1982

Bashir Gemayel, libanesisk kristen militsleder og politiker fra falangistpartiet Kataeb; valgt til Libanons president i 1982, men drept før han ble innsatt i stillingen.

Gemayel er sønn av Kataebs grunnlegger, Pierre Gemayel; utdannet jurist ved St. Joseph-universitetet i Beirut, 1971, og underviste så ved Institution Moderne du Liban før han tok en grad i statsvitenskap, i 1973. Han studerte også juss ved American and International Law Academy i Dallas, USA. Advokat i 1972, med egen praksis i Beirut.

Gemayel var engasjert i falangistpartiet fra ung alder, også i studietiden, da han bidro til å organisere studenter i fysisk konfrontasjon med venstresiden, og til å rekruttere medlemmer av falangistmilitsen. Han var motstander av det palestinske nærværet i Libanon, og var som militsleder engasjert i flere av de hardeste sammenstøtene mellom venstre- og høyresiden under den libanesiske borgerkrigen. Til disse hørte flere beleiringer av palestinske flyktningleire, herunder ødeleggelsen av Tell al-Zaatar.

Allerede før utbruddet av krigen i 1975 dannet han sin egen milits innenfor Kataeb; Bikfaya-gruppen. Fra 1976 ble Gemayel leder for Kataeb-militsen, og i 1977 øverstkommanderende for Lebanese Forces (LF), en koalisjon av militsgrupper tilhørende flere kristne partier og fraksjoner som han selv var sentral i etableringen av. Samtidig med at hans styrker kjempet mot palestinerne og deres allierte, bidro Gemayel til flere militære sammenstøt mellom fraksjoner på maronittisk side.

Gemayel motsatte seg både den palestinske og syriske tilstedeværelse i Libanon og allierte seg med Israel, som i 1982 planla en ny invasjon. Gemayel motsatte seg derimot kravet fra Israels statsminister Menachem Begin, som krevde en fredsavtale.

To år etter at en bilbombe beregnet på Bashir Gemayel drepte hans 18 måneder gamle datter i 1980, ble han selv drept etter et bombeattentat mot Kataebs hovedkvarter i Beirut, i september 1982. Gjerningsmannen var tilknyttet Det syriske nasjonalist-sosialistiske parti (SSNP), og syrisk etterretning ble mistenkt for å stå bak. Samme måned ble hans bror, Amin Gemayel, valgt til president.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg