Faktaboks

Bashir Gemayel

Bashir Pierre Gemayel

Uttale
gemayˈel
Født
10. november 1947, Beirut
Død
14. september 1982, Beirut
Gemayel

Bashir Gemayel og faren Pierre Gemayel.

Av .
Lisens: CC BY 3.0

Bashir Gemayel var en libanesisk kristen militsleder og politiker fra falangistpartiet Kataeb. Han ble valgt til Libanons president i 1982, men ble drept før han tiltrådte embetet.

Han var sønn av Kataebs grunnlegger, Pierre Gemayel, og utdannet jurist ved St. Joseph-universitetet i Beirut i 1971. Deretter underviste han ved Institution Moderne du Liban før han tok en grad i statsvitenskap i 1973. Han studerte også juss ved American and International Law Academy i Dallas i USA. Gemayel ble advokat i 1972, med egen praksis i Beirut.

Gemayel var engasjert i falangistpartiet fra ung alder, også i studietiden, da han bidro til å organisere studenter i fysisk konfrontasjon med venstresiden, og til å rekruttere medlemmer av falangistmilitsen. Han var motstander av det palestinske nærværet i Libanon, og var som militsleder engasjert i flere av de hardeste sammenstøtene mellom venstresiden og høyresiden under den libanesiske borgerkrigen. Til disse hørte flere beleiringer av palestinske flyktningleirer, herunder ødeleggelsen av Tell al-Zaatar.

Allerede før utbruddet av krigen i 1975 dannet Gemayel sin egen milits, Bikfaya-gruppen, innenfor Kataeb. Fra 1976 ble Gemayel leder for Kataeb-militsen, og i 1977 øverstkommanderende for Lebanese Forces (LF), en koalisjon av militsgrupper tilhørende flere kristne partier og fraksjoner som han selv var sentral i etableringen av. Samtidig med at hans styrker kjempet mot palestinerne og deres allierte, bidro Gemayel til flere militære sammenstøt mellom fraksjoner på maronittisk side.

Gemayel motsatte seg både den palestinske og syriske tilstedeværelsen i Libanon og allierte seg med Israel, som i 1982 planla en ny invasjon. Gemayel motsatte seg derimot kravet fra Israels statsminister Menachem Begin, som krevde en fredsavtale.

To år etter at en bilbombe beregnet på Bashir Gemayel drepte hans 18 måneder gamle datter i 1980, ble han selv drept i et bombeattentat mot Kataebs hovedkvarter i Beirut, i september 1982. Gjerningsmannen var tilknyttet Det syriske nasjonalist-sosialistiske parti (SSNP), og syrisk etterretning ble mistenkt for å stå bak. Samme måned ble hans bror, Amin Gemayel, valgt til president.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg