Faktaboks

Alfred Russel Wallace
Uttale
wˈåləs
Født
8. januar 1823, Llanbadoc, Wales
Død
7. november 1913, Broadstone, Dorset, England
Alfred Russel Wallace

Alfred Russel Wallace. Foto fra 1853.

Av /NTB Scanpix ※.

Alfred Russel Wallace var en britisk naturforsker som er kjent for å ha oppdaget naturlig utvalg som mekanisme for evolusjon, omtrent samtidig med Charles Darwin.

Reiser

Wallace foretok sammen med Henry Walter Bates en forskningsferd til Amazonas-området 1848–1852 med det formål å samle informasjon om variasjon og utvikling hos arter. Han gjorde rede for ferden i A Narrative of Travels on the Amazon and Rio Negro (1853). På sin neste store reise til det sørøstlige Asia 1854–1862 gjorde han mange viktige oppdagelser og innsamlinger, både innen biologi, geologi, geografi, etnografi og andre naturfag, og hans bok om ferden, The Malay Archipelago (1869), var grunnleggende for europeernes kjennskap til området.

Utviklingslæren

Under denne reisen skrev han et essay, hvor han på grunnlag av Thomas Malthus' populasjonsteori formulerte en teori om artenes opprinnelse. Skriftet ble sendt til Charles Darwin i 1858, som selv hadde kommet til lignende resultater uten å ha publisert dem, og uten at Wallace kjente til det. Darwin skrev et kort utdrag av sitt arbeid, og begge artikler ble publisert samtidig i 1858. Neste år kom Darwins hovedverk, Artenes opprinnelse. Wallace benektet aldri at Darwin var den første som fremsatte den nye teorien om artenes opprinnelse.

Andre verker

Wallace utga i 1870 en samling artikler om utviklingslæren, Contributions to the Theory of Natural Selection. I 1863 påviste han den dyregeografiske grenselinje, senere kalt Wallaces linje, mellom den orientalske og australske landdyrverden.

I 1876 utga han det banebrytende verket The Geographical Distribution of Animals (2 bind), hvor han ser dyregeografiske spørsmål i lys av utviklingslæren. Wallace regnes som en av grunnleggerne av moderne dyregeografi.

Sitt syn på utviklingslæren og artenes opprinnelse sammenfattet han i Darwinism (1889). My Life (2 bind, 1905) er erindringer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg