Ryan Giggs

Faktaboks

Ryan Giggs
Uttale

raian

Født
29. november 1973, Cardiff, Wales
Ryan Giggs (til venstre) sammen med lagkamerat på Manchester United David Beckham etter å ha scoret lagets tredje mål mot Barnsley under en kamp i 1997.
/AP.

Artikkelstart

Ryan Giggs er en tidligere walisisk fotballspiller som også var spillende- og assisterende manager i Manchester United en kort periode. Januar 2018 ble han ansatt som manager for Wales sitt herrelandslag i fotball.

Giggs er den mestvinnende spilleren i engelsk fotball gjennom tidene. Han var en viktig førstelagspiller for Manchester United i 20 år og spilte 963 kamper for klubben. Per september 2017 har han sammen med Garreth Barry flest kamper i Premier League med 632.

Klubbkarriere

Giggs startet sin karriere i Manchester City, hvor han spilte på klubbens aldersbestemte lag. I 1987 ble han hentet til byrival Manchester United. Han fikk sin debut mot Everton i 1991 og var fra sesongen 1991/92 en fast førstelagsspiller for klubben. Giggs var kjent for sin arbeidskapasitet, sitt gode pasningsspill og sine tekniske ferdigheter, og har vært blant de beste spillerne i Premier League de to siste tiårene.

Giggs har hatt en lang og suksessfull karriere som spiller, og har som en del av Manchester United vunnet Premier League 13 ganger, Mesterligaen to ganger, FA Cupen fire, Ligacupen fire, FIFA World Club Cup én, UEFA Super Cup én og FA Community Shield ni ganger. Han er tatt ut på Årets Lag i Premier League seks ganger og i 2009 ble han kåret til Årets spiller i ligaen. I 2007 ble han utnevnt til medlem av den britiske imperieordenen.

Managerkarriere

I April 2014 tiltrådte Giggs som midlertidig spillende manager for Manchester United. Etter endt sesong pensjonerte han seg om profesjonell fotballspiller i mai 2014 og ble ansatt som assisterende manager for klubben, under den nye manageren Louis van Gaal.

Landslagskarriere

Giggs fikk sin debut for det walisiske landslaget i 1991. Han var en av landslagets største profiler og var kaptein fra 2004 fram til han ga seg med landslagsfotball i 2007. Han spilte 64 landskamper og scoret 12 mål.

I 2012 ble Giggs tatt ut i Storbritannias OL-tropp, som en av tre utøvere på kvoten for spillere over 23 år. Han ble utnevnt til lagets kaptein, og er den eldste spilleren som har deltatt i en fotballturnering i OL. Med sin skåring i gruppespillkampen mot de Forente Arabiske Emirater ble han også turneringens eldste målskårer noensinne. OL i London var waliseren Giggs' første store internasjonale mesterskap.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg