Faktaboks

José Mourinho

José Mário dos Santos Mourinho Félix

Født
26. januar 1963, Setúbal, Portugal
Bildet er fra 2017 da Mourinho trente Manchester United.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

José Mourinho er fotballtrener den tyrkiske klubben Fenerbahce SK (2024-). Mourinho har vært manager for en rekke europeiske storklubber og vunnet ligaen i Portugal, Spania, Italia og England.

En av hans største prestasjoner som manager var å vinne mesterligaen med FC Porto i 2004. Seks år senere gjorde han det samme med FC Internazionale Milano.

Spillestil

Et av kjennetegnene ved Mourinhos spillestil er stram defensiv organisering. Lagene hans ligger ofte med mange spillere lavt i banen, spiller med lav risiko defensivt og tar relativt lite sjanser offensivt. Risikable tversoverpasninger og finesser i den bakre fireren (forsvarsrekka) ser man sjelden fra hans lag. Mourinho har også vært god på å trekke ned tempo i kamper, der han møter tekniske og offensive lag som løper mye og har høyt tempo i pasningsspillet.

Dersom motstanderlagene gjør feil og kommer i ubalanse er Mourinhos lag dyktige på å straffe dette med kontringer. Mens Jürgen Klopp, Josep Guardiola, Mauricio Pochettino og Brendan Rodgers stort sett spiller den samme offensive fotballen uansett motstander, varierer Mourinho i mye større grad spillestilen etter hvilke lag han møter. Taktikeren Mourinho er også kjent for å gjøre svært gode analyser av motstandernes styrker og svakheter, for så å utnytte dette i kampsituasjon.

Det er også viktig å legge til at Mourinho hadde en mer offensiv tilnærming til spillet da han var trener for Real Madrid og Manchester United, enn da han trente Porto og Internazionale. Mourinhos spillestil (stram defensiv organisering/kontringer når motstanderen er i ubalanse) har likheter med Egil Olsen og Diego Simeones fotballfilosofi.

Managerkarriere

Mourinho, august 2010, mens han var manager for Real Madrid.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

På slutten av 1980-tallet var Mourinho trener for Vitória Setúbals aldersbestemte lag. Årene 1990-1991 gikk han over i stillingen som assisterende manager for CF Estrela og perioden 1991-1992 var han talentspeider for AD Ovarense.

Sir Bobby Robsons assistent og oversetter

I 1992 ble Sir Bobby Robson ansatt som manager for Sporting Clube de Portugal. Robson trengte en tolk. Mourinho fikk jobben. I tillegg til å fungere som tolk, imponerte Mourinho Robson med sin fotballforståelse og fikk etter hvert delansvar for treningene. Da Robson fikk sparken fra Sporting i 1994, ble han samme år tilbudt managerjobben i Porto. Robson insisterte på å ha med seg Mourinho. Med Porto vant Robson og Mourinho serien sesongen 1994/1995 og 1995/1996. I tillegg slo de erkerivalen SL Benfica 5-0 i finalen i den portugisiske supercupen.

I 1996 fikk Robson jobben som Barcelona-manager etter Johan Cruyff. Ledelsen i Barcelona var skeptiske til at Mourinho skulle være i Robsons stab, men Robson krevde å få Mourinho med på laget. Mourinho skulle også her primært være oversetter, men fikk etter hvert mer ansvar på treningsfeltet og i den taktiske planleggingen. I Barcelona fikk Mourinho erfaring med å jobbe med verdensstjerner som Ronaldo, Luis Figo, Hristo Stojtsjkov og Josep Guardiola.

Da Robson forlot managerstillingen i 1997, og gikk over i en administrativ stilling i Barcelona, tok Louis van Gaal over manageransvaret for den katalanske klubben. Mourinho beholdt samme stilling hos nederlenderen van Gaal og fikk lære av en av Nederlands fremste managere gjennom tidene.

Mourinho ser på samarbeidet og vennskapet med Robson som helt essensielt for at han selv lyktes som manager.

SL Benfica og União de Leiria

I 2000 ble Mourinho ansatt som manager for SL Benfica. Han var i stillingen bare noen måneder. Fra 2001 til 2002 hadde han manageransvaret for União de Leiria, også det en portugisisk klubb

FC Porto

I januar 2002 ble Mourinho ansatt som manager for Porto. Klubben lå på femte plass i ligaen da Mourinho tok over ansvaret. Sesongen 2001/2002 fikk Porto en tredjeplass i ligaen.

Ligamester og UEFA-cup mester

Sesongen etter (2002/2003) ble de ligamestere og vant i tillegg UEFA-cupen. I finalen i UEFA-cupen møtte Mourinhos Porto Martin O’Neills Celtic på Olympia Stadion i Sevilla. Porto vant 3-2 etter ekstraomganger.

Ligamester og seier i Mesterligaen

Sesongen etter (2003/2004) vant Porto både ligaen og Mesterligaen. I finalen i Mesterligaen, som ble spilt 26. mai 2004, møtte Porto AS Monaco på Schalke sin hjemmebane Veltins-Arena. Porto vant kampen 3-0. Playmakeren Deco var den kreative spilleren i det stramt organiserte laget, der stopperne Ricardo Carvalho og Jorge Costa (kaptein) utgjorde den defensive stabiliteten.

På bakgrunn av Portos begrensede økonomisk ressurser regnes seieren i Mesterligaen som en av de mest imponerende triumfene i turneringens historie. Mesterliga-tittelen var den andre i Portos historie.

Chelsea

Etter at Mourinho hadde ført Porto til topps i Mesterligaen i 2004 ble han hentet til Chelsea. London-klubben hadde året før blitt kjøpt opp av Roman Abramovich. Oligarkens overtakelse hadde gjort Chelsea til en av de mest økonomisk bemidlede fotballagene i Europa.

Under en av sine første pressekonferanser i England, omtalte Mourinho seg som: «The Special One», et kallenavn som har hengt ved han siden. Han har med sine frittalende og ofte kontroversielle kommentarer blitt en yndling for media, men dette har også ført til problemer for den karismatiske portugiseren.

Seriemester for første gang på 50 år

I Mourinhos første sesong (2004/2005) på Stamford Bridge ledet han «The Blues» til seier i Ligacupen og Premier League. Da hadde det gått 50 år siden sist gang Chelsea hadde blitt seriemester. Chelsea fikk 95 poeng i Premier League som da var rekord. I tillegg slapp de bare inn 15 mål. I den påfølgende sesongen (2005/2006) ble det nok et ligagull. Sesongen 2006/2007 vant Chelsea Ligacupen igjen i tillegg til FA-cupen.

I finalen i FA-cupen, som ble spilt på Wembley Stadium, slo Chelsea Manchester United, 1-0 i ekstra omgangene. Manchester United ble ledet av Sir Alex Ferguson.

Uoverensstemmelser mellom Mourinho og klubbens eier var en av grunnene til at han forlot Chelsea i 2007.

FC Internazionale Milano

Mourinho ble ansatt som trener for Inter sommeren 2008. Her ble han gjenforent med landsmannen Luis Figo, som han hadde samarbeidet med i Barcelona. I hans første sesong (2008/2009) med Milano-klubben ledet han den til seier i Serie A.

Historisk trippel

Sesongen 2009/2010 er den mest suksessrike i klubbens historie, da Inter både vant Serie A, Coppa Italia og Mesterligaen. En slik trippel hadde aldri et italiensk lag klart å sikre seg tidligere.

Finalen i Mesterligaen ble spilt mot Bayern MünchenEstadio Santiago Bernabéu i Madrid. Internazionale vant 2-0.

Real Madrid

I 2010 forlot Mourinho Inter til fordel for Real Madrid hvor han var årene 2010 til 2013. Selv om Mourinho vant tre titler (deriblant Primera División) i løpet av tre sesonger, havnet klubben i skyggen av Barcelona, som under ledelse av manager Josep Guardiola og angrepsstjernen Lionel Messi, dominerte spansk fotball de årene. I Mourinhos første sesong vant Real Madrid Copa del Rey etter at de slo Barcelona 1-0. Cristiano Ronaldo skåret Real Madrids mål.

Sesongen 2011/2012 ble «Los Blancos» spansk seriemester etter at de endte på 100 poeng i ligaen. I 2012 vant de også den spanske supercupen etter å ha beseiret Barcelona over to kamper. En av grunnene til at Mourinho ble hentet til Madrid var for å vinne Mesterligaen. Real Madrid nådde semifinalen alle tre sesongene, men lyktes ikke å komme til finalen.

Den 17. mai 2013 møtte Real Madrid byrival Atlético Madrid i Copa del Rey finalen. Finalen ble spilt på Real Madrids hjemmebane. Atlético Madrid, som ble ledet av Diego Simeone, vant 2-1 etter ekstraomganger. Noen dager senere forlot Mourinho manager-stillingen.

El Clasico

Barcelona og Real Madrid regnes blant de bitreste rivalene i internasjonal klubbfotball. Oppgjørene mellom klubbene kalles El Clasico. Årsaken til rivaliseringen har blant annet sin bakgrunn fra Den spanske borgerkrigen. Catalonia var et av områdene i Spania som kjempet hardest mot Francisco Francos styrker, mens Santiago Bernabéu, Real Madrids president i over 30 år, kjempet på Franco sin side under krigen. Ved Francos maktovertakelse fikk ikke Barcelona lenger ha det katalanske flagget på drakten.

Rivaliseringen har vært inne i flere intense perioder etter borgerkrigen. På 1950-tallet mente både Barcelona og Real Madrid at at de hadde forkjøpsrett på Alfredo Di Stéfano. Da Di Stéfano gikk til Real Madrid, skjerpet dette motsetningene ytterligere. Da Luis Figo, Barcelonas store stjerne, skrev under for Real Madrid i 200O ble det også voldsomme protester.

Under Mourinhos ledelse eskalerte det igjen. I en kamp mellom klubbene i august 2011 ble det kaos ute på banen da spillere og trenerteam barket sammen. Etter denne episoden var forholdet mellom de to klubbene svært anspent.

Tilbake til Chelsea

Etter å ha fått sparken av Real Madrid i mai 2013 vendte Mourinho tilbake til Chelsea juni måned samme år. Under pressekonferansen som ble holdt på Stamford Bridge 3. juni for å offentliggjøre ansettelsen av portugiseren, sa han følgende til pressen om hvordan det var å vende tilbake til Vest-London: «I am the happy one.»

I hans andre sesong (2014/2015) sikret Chelsea seg på nytt Premier League tittelen. I 2015 vant de også Ligacupen etter at de slo Tottenham på Wembley.

Mourinho, som er Chelseas mest suksessrike manager noen sinne, fikk sparken i desember 2015.

Manchester United

Den 25. mai 2016 ble Mourinho ansatt som manager for Manchester United. Han tok over for nederlenderen Louis van Gaal. I Mourinhos første sesong i managerstolen på Old Trafford ledet han klubben til tre mesterskapstitler; Ligacupen, Community Shield og seier i Europaligaen. Den 18. desember 2018 fikk han sparken som manager i Manchester United, to dager etter at klubben hadde tapt 3–1 for LiverpoolAnfield. Ole Gunnar Solskjær tok over manager-jobben etter Mourinho.

Tottenham Hotspur

Den 20. november 2019 ble Mourinho offisielt klar som manager for Tottenham Hotspur, etter at Mauricio Pochettino hadde fått sparken dagen før. 19. april 2021 ble det annonsert at Mourinho hadde fått sparken av styret.

AS Roma

AS Roma offentliggjorde på sine hjemmesider (4.mai 2021) at de hadde ansatt Mourinho som klubbens manager foran sesongen 2021/2022. I januar 2024 fikk Mourinho og støtteapparatet hans sparken fra klubben.

I juni 2024 ble han ansatt som manager for Istanbul-klubben Fenerbahce SK.

Mesterskap

Mourinho har vunnet seriemesterskapet i fire forskjellige ligaer; England, Spania, Portugal og Italia og den gjeveste europacupen, Mesterligaen, to ganger. Han har også vunnet Europaligaen ved to anledninger. Mourinho er den eneste manageren som har vunnet de to nevnte europeiske titlene to ganger hver.

Fram til ham signerte for Tottenham hadde han vunnet titler i alle klubbene han har trent. Mourinho hadde en liten cameorolle i den norske filmen Lange flate ballær (2006).

Meritter

FC Porto

 • Portugisisk ligamester (2): 2002/2003, 2003/2004
 • Portugisisk cupmester (1): 2003
 • Portugisisk supercupmester (1): 2003
 • UEFA-Cupen (1): 2003
 • Mesterliga-vinner (1): 2004

Chelsea

 • Premier League (3): 2004/2005, 2005/2006, 2014/2015
 • FA-cupen (1): 2007
 • Ligacupen (3): 2004/2005, 2006/2007, 2014/2015

Internazionale

 • Serie- A (2): 2008/2009, 2009/2010
 • Coppa Italia (1): 2010
 • Supercoppa Italiana (1): 2008
 • Mesterligaen (1): 2009/2010

Real Madrid

 • La Liga (1): 2011/2012
 • Copa del Rey (1):2010/2011
 • Supercopa de España (1): 2012.

Manchester United

 • Ligacupen (1): 2016/2017
 • Community Shield (1): 2016
 • Europaligaen (1): 2016/2017

AS Roma

 • Conference League (1): 2022

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg