Dunfermline Athletic Football Club

Av .

Dunfermline Athletic Football Club er en skotsk fotballklubb fra Dunfermline siftet i juni 1885. Klubben hadde sin storhetstid på 1960-tallet. Jock Stein og Alex Ferguson var sentrale aktører for Dunfermline i denne perioden. Stein som manager og Ferguson som spiller.

Faktaboks

Også kjent som

The Pars

Fakta

  • Hjemmebane: East End Park
  • Tilskuerkapasitet: 11 480
  • Tilskuerrekord: er fra 1968 da 27 816 kom for å se laget spille mot Celtic
  • Liga: Scottish Championship (nivå 2) sesongen 2020/2021
  • Hjemmedrakter: svarte/hvite trøyer og hvite bukser

Av kjente spillere opp gjennom historien kan nevnes; Alex Ferguson, Jim MacLean og Charlie Dickson. Managere: Jock Stein, Willie Cunningham og George Farm.

Starten på klubbens gylne år

I 1960 ble Jock Stein ansatt som manager for Dunfermline. Da han tok over manageransvaret for Dunfermline sto klubben i fare for å rykke ned fra øverste nivå i det skotske ligasystemet. Under Steins ledelse vant laget seks kamper på rad og unngikk dermed nedrykk. Året etter ledet han klubben til dens første mesterskapstittel. Dunfermline ble skotske cupmestere i 1961 da de slo storklubben Celtic over to kamper.

I 1964 forlot Stein Dunfermline til fordel for Hibernian. Han har fått mye av æren for å ha lagt grunnlaget for klubbens storhetstid. I følge Dunfermlines hjemmesider ses Stein på som den beste og mest innflytelsesrike manageren i klubbens historie, fordi han transformerte Dunfermline fra en amatørklubb til en toppklubb, som vant skotske mesterskap og bet fra seg i europeiske klubbturneringer på 1960-tallet. Det er verdt å merke seg at Dunfermline kvalifiserte seg for europeiske klubbturneringer før lag som Celtic og Liverpool.

Ett poeng unna ligatittelen

Etter Steins avgang tok Willie Cunninghams over som manager for Dunfermline. Mange vil hevde klubben gjorde sin beste sesong (1964/1965) under Cunninghams ledelse. Den sesongen var klubben bare ett poeng unna å vinne det skotske ligamesterskapet. I tillegg kom laget til den skotske cupfinalen, men tapte 2-3 for Celtic. Alex Ferguson var svært sentral for Dunfermline den sesongen.

Klubbens siste mesterskapstittel

Manager George Farm førte Dunfermline til seier i den skotske cupen igjen i 1968. Laget slo Hearts 3-1 i finalen. Dette var foreløpig siste gang klubben vant en mesterskapstittel. I 1969 kom Dunfermline, noe sensasjonelt, til semifinalen i Cupvinnercupen, men røk ut for Slovan Bratislava, som senere slo FC Barcelona i finalen.

Meritter

  • Skotsk cupmester (2): 1961, 1968

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg