Swansea City A.F.C. er en walisisk fotballklubb som ble stiftet i 1912 i Swansea i Wales som Swansea Town. Klubben har hatt sitt nåværende navn siden 1969 og er del av det engelske seriesystemet.

Faktaboks

Uttale

swɒnzi

Også kjent som

«The Swans», «The Jacks»

Fakta

  • Hjemmebane: Liberty Stadium
  • Tilskuerkapasitet: 21 088
  • Liga: sesongen 2023/2024 spiller klubben i Championship, som er det nest øverste nivået i det engelske seriesystemet
  • Drakter: hvite trøyer, bukser og strømper

Kjente spillere og managere

Noen av klubbens mest kjente spillere er Rodger Freestone, Jack Fowler, Tommy Smith, Terry Phelan, Ivor Allchurch, Trevor Ford, den tidligere walisiske landslagssjefen Chris Coleman og Wayne Routledge. Danske Jan Mølby og islandske Gylfi Sigurðsson har også spilt for Swansea. Av managere kan nevnes Brendan Rodgers, Michael Laudrup og John Toshack.

Historie

Swansea har spilt i Premier League ved to anledninger, fra 1981 til 1983 og fra 2011 til 2018.

I 1920, ved dannelsen av Football Leagues tredjedivisjon, gjorde Swansea inntreden i nasjonal ligasammenheng. De rykket opp til andredivisjon i 1925 og klarte sesongen etter å spille seg til en semifinale i FA-cupen. Den endte med tap for Bolton Wanderers, og klubben har bare klart å komme like langt i turneringen ved én senere anledning.

Første gang i toppdivisjonen

I 1978 ble den 28 år gamle Liverpool-spilleren John Toshack ansatt som spillende manager, og allerede etter noen få måneder ledet han klubben til opprykk. Tre år og to opprykk senere nådde Swansea den engelske toppdivisjonen for første gang, som historiens første walisiske lag.

Den første sesongen i toppdivisjonen endte med sjetteplass, klubbens beste ligaplassering noensinne. Sesongen etterpå endte det imidlertid med nedrykk, og klubben falt ytterligere i divisjonssystemet, med tre nedrykk på de neste fire sesongene.

I 2003 var Swansea nære på å ryke ut av ligasystemet, men reddet plassen i siste runde. En større satsing gjorde at klubben to år senere kunne feire opprykk til andredivisjon. I 2008 returnerte klubben til nest øverste nivå, før klubben igjen sikret seg en plass i Premier League i 2011 under ledelse av manager Brendan Rodgers etter å ha slått Reading i playoff-finalen på Wembley.

Ligacupmester

Klubben vant sitt hittil eneste store trofé i 2013 med 5–0-seier over Bradford i finalen i den engelske ligacupen. Klubben har også gått til topps i Welsh Cup 11 ganger, og vunnet Autoglass Trophy og Football League Trophy én gang.

Meritter

  • Engelsk ligacup mester (1): 2013

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg