Aleksandr Galitsj var en russisk forfatter, skuespiller og visesanger.

Galitsj studerte ved Gorkij-instituttet og ved Stanislavskijs skuespillerskole i Moskva, uten å fullføre noen av studiene. Under annen verdenskrig arbeidet han ved frontteateret og skrev senere en rekke skuespill, blant annet Guttenes gate (Ulitsa maltsjikov, 1946), Tajmyr kaller (Vas vyzyvajet Tajmyr, 1948), Veiene vi velger (Puti, kotorye my vybiraem, 1954). Dessuten skrev han en rekke filmmanuskripter. I 1960-årene ble han meget populær som visesanger og visedikter.

I 1970 gikk Galitsj inn som korresponderende medlem av Komiteen til forsvar for menneskerettighetene, opprettet av Andrej Sakharov. Året etter ble han ekskludert fra den sovjetiske forfatterforening og fra Kinoarbeidernes forbund. I 1974 ble Galitsj tvunget til å forlate Sovjetunionen og reiste til Norge, senere til München og Paris, der han døde ved et ulykkestilfelle. I utlandet utgav han en rekke dikt- og visesamlinger (Russlands poem, Viser, De fortaptes generasjon, Generalprøve) og laget grammofoninnspillinger, blant annet A Whispered Cry (1975), som ble innspilt i Norge hos Arne Bendiksen.

Visene til Galitsj forbinder det hverdagslige og trivielle med politiske tabumotiver av dyp tragisk karakter (terrorregimet under Stalin, uskyldiges lidelser i de sovjetiske konsentrasjonsleirene) i en ironisk understatement-poesi, der vulgærsjargong, partiklisjeer og sitater fra klassisk russisk diktning blandes i en stil som er både grotesk-komisk og patetisk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.