Arne Bendiksen

Faktaboks

Arne Bendiksen
Arne Joachim Bendiksen
Født
19. oktober 1926, Bergen
Død
26. mars 2009, Bergen
Musikeren Arne Bendiksen i 1976.
Av /NTB Scanpix.
I 1969 vant Arne Bendiksen norsk Melodi Grand Prix med sangen «Oj, oj, oj, så glad jeg skal bli», fremført av Kirsti Sparboe.

Artikkelstart

Arne Bendiksen var en norsk sanger, komponist, tekstforfatter og plateprodusent som også var en viktig bakmann i norsk musikkbransje gjennom nesten femti år.

Han var medlem av sangkvartetten The Monn Keys i 1954–1964 og medvirket på deres største slagere: Åh Marie, jeg vil hjem til deg (1961), Sucu Sucu (1961) og Stakkars store sterke karer (1962). Bendiksen fikk også suksess som soloartist med slagerne Davy Crockett (1955), Den siste mohikaner (1961) og Jeg vil ha en blå ballong (førsteplass i 1963).

Som komponist var han til dels jazz- og folketoneinspirert. Hans låter vant Melodi Grand Prix fire ganger, og som utøver sang han Spiral til en åttendeplass i Eurovision Song Contest i 1964. Hans La meg være ung (1964) markerte gjennombruddet for norsk sekstitallspop og ble en stor hit med Wenche Myhre. Fra 1964 var han eier og daglig leder av musikkforlag/grammofonselskap, og lanserte artister som Karin Krog, Kirsti Sparboe, Hanne Krogh, Tove Karoline Knutsen og Kari Bremnes.

Arne Bendiksen var en drivkraft i etableringen av kunstnerorganisasjonene GRAMO, GramArt og Tekstforfatterfondet, og i annet arbeid for å sikre norske opphavsmenns og utøveres rettigheter. Han ble tildelt Spellemannprisens hederspris for 1995.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg