Innsidehandel er kjøp og salg av børsnoterte aksjer basert på fortrolige opplysninger om selskapet, som kan få vesentlig betydning for kursen.

Faktaboks

Etymologi
etter engelsk insider trading

Innsidehandel er forbudt etter lov om verdipapirhandel av 14. juni 1985.

Finanstilsynet har satt opp fire hovedkriterier for hva som er innsideinformasjon. Disse krever at det må dreie seg om opplysninger som:

  • ikke er blitt offentliggjort
  • er presise
  • er egnet til å påvirke kursen på de finansielle instrumentene eller tilknyttede finansielle derivater merkbart dersom opplysningene blir offentliggjort
  • direkte eller indirekte vedrører én eller flere utstedere eller ett eller flere finansielle instrumenter

Det er altså ikke noe i veien for å handle basert på opplysninger som ikke er særlig kjent, dersom de på én eller annen måte har blitt offentliggjort. For eksempel vil det antakeligvis være lovlig å handle på opplysninger om en aksje notert på Oslo Børs som er offentliggjort i utenlandsk presse, selv om opplysningene ikke har vært nevnt i Norge.

Opplysningene må også være presise. Dette henger sammen med om opplysningene er egnet til å påvirke aksjekursen.

Å handle basert på informasjon om sjefen for et oljeselskap kjører elektrisk eller fossilt er antakeligvis ikke ulovlig, selv om informasjonen ikke er offentlig og gjelder et bestemt selskap. Informasjonen kan si noe om sjefens prioriteringer, men informasjonen vil være upresis med hensyn til kursen på aksjen.

At sjefen har vært på besøk hos et annet selskap, vil derimot trolig være innsideinformasjon, om det ikke er offentlig kjent. Et eventuell kjøp av andre selskap vil åpenbart ha stor innvirkning på aksjekursen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg