innsidehandel

Artikkelstart

Innsidehandel er kjøp og salg av børsnoterte aksjer basert på fortrolige opplysninger om selskapet, som kan få vesentlig betydning for kursen.

Faktaboks

Etymologi
etter engelsk insider trading

Innsidehandel er forbudt etter lov om verdipapirhandel av 14. juni 1985.

Finanstilsynet har satt opp fire hovedkriterier for hva som er innsideinformasjon. Disse krever at det må dreie seg om opplysninger som:

  • ikke er blitt offentliggjort
  • er presise
  • er egnet til å påvirke kursen på de finansielle instrumentene eller tilknyttede finansielle derivater merkbart dersom opplysningene blir offentliggjort
  • direkte eller indirekte vedrører én eller flere utstedere eller ett eller flere finansielle instrumenter

Det er altså ikke noe i veien for å handle basert på opplysninger som ikke er særlig kjent, dersom de på én eller annen måte har blitt offentliggjort. For eksempel vil det antakeligvis være lovlig å handle på opplysninger om en aksje notert på Oslo Børs som er offentliggjort i utenlandsk presse, selv om opplysningene ikke har vært nevnt i Norge.

Opplysningene må også være presise. Dette henger sammen med om opplysningene er egnet til å påvirke aksjekursen. Å handle basert på informasjon om Equinor-sjefen kjører elektrisk eller fossilt er antakeligvis ikke ulovlig, selv om informasjonen ikke er offentlig og gjelder et bestemt selskap. Selv om det ikke er utenkelig at dette sier noe om Equinor-sjefens prioriteringer, vil denne informasjonen være upresis med hensyn kursen på Equinor-aksjen.

At Equinor-sjefen har vært på besøk hos Østed-sjefen, vil derimot antakeligvis være innsideinformasjon, om det ikke er offentlig kjent. En eventuell kjøp av Østed (et selskap innen fornybar energi) vil åpenbart ha stor innvirkning på Equinor-kursen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg