Faktaboks

Aleksander Friedmann

Алекса́ндр Алекса́ндрович Фри́дман

Aleksander Aleksandrovitsj Friedmann

Født
1888
Død
1925
Aleksander Friedmann
Aleksander Friedmann

Aleksander Friedmann var en russisk matematiker, meteorolog og fysiker. Han er særlig kjent for at han i to artikler, publisert i 1922 og 1924, fant løsninger av feltligningene i den generelle relativitetsteorien som beskriver ekspanderende univers.

Biografi

Aleksander Friemann ble født 1888 i St. Petersburg, der han også vokste opp og gjennomførte universitetsstudier i perioden 1906 til 1913. Her deltok han i fysikeren Paul Ehrenfests seminarer som omhandlet kvanteteori, relativitetsteori og statistisk mekanikk. I 1913 studerte han meteorologi i Pavlovsk, og i 1914 reiste han til Leipzig for å arbeide sammen med den ledende meteorologen på den tiden, Vilhelm Bjerknes.

Under første verdenskrig arbeidet som flyver og med å beregne banene til bomber sluppet fra fly. I 1918 fikk Friedmann stilling som professor ved universitetet i Perm, før han returnerte til en stilling i St. Petersburg (Petrograd), der han ble professor i fysikk og matematikk. Han arbeidet nå blant annet med Albert Einsteins relativitetsteori.

Han fortsatte å gjøre meteorologiske observasjoner, og i juli 1925 steg han med ballong til rekordhøyden 7500 meter over bakken.

I august 1925 fikk Friedmann tyfoidfeber og døde i september 1925.

Friedmanns universmodeller

Friedmann konstruerte universmodeller som beskriver universet på stor skala, det vil si med en oppløsning på minst en milliard lysår. I en slik målestokk ser universet likt ut i alle retninger og i alle posisjoner; det er det vi kaller isotrope og homogene universmodeller. Slike modeller kalles i dag Friedmann-Lemaître-Robertson-Walker-universmodeller, og likningene han utledet for å beskrive dem matematisk kalles Friedmanns likninger. De danner grunnlaget for moderne kosmologi.

Friedmann skrev en populær bok om disse resultatene som ble utgitt på russisk i 1923. Den ble oversatt til engelsk først 90 år senere og kom ut i 2014 med tittelen The World as Space and Time.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg