Aleksander Friedmann

Faktaboks

Aleksander Friedmann

Алекса́ндр Алекса́ндрович Фри́дман

Aleksander Aleksandrovitsj Friedmann

født:
1888
død:
1925
Aleksander Friedmann
Av .
Lisens: public domain

Aleksander Friedmann var en russisk matematiker, meteorolog og fysiker. Han er særlig kjent for at han i to artikler, publisert i 1922 og 1924, fant løsninger av feltligningene i den generelle relativitetsteorien som beskriver ekspanderende univers.

Biografi

Aleksander Friemann ble født 1888 i St. Petersburg, der han også vokste opp og gjennomførte universitetsstudier i perioden 1906 til 1913. Her deltok han i fysikeren Paul Ehrenfests seminarer som omhandlet kvanteteori, relativitetsteori og statistisk mekanikk. I 1913 studerte han meteorologi i Pavlovsk, og i 1914 reiste han til Leipzig for å arbeide sammen med den ledende meteorologen på den tiden, Vilhelm Bjerknes.

Under første verdenskrig arbeidet som flyver og med å beregne banene til bomber sluppet fra fly. I 1918 fikk Friedmann stilling som professor ved universitetet i Perm, før han returnerte til en stilling i St. Petersburg (Petrograd), der han ble professor i fysikk og matematikk. Han arbeidet nå blant annet med Albert Einsteins relativitetsteori.

Han fortsatte å gjøre meteorologiske observasjoner, og i juli 1925 steg han med ballong til rekordhøyden 7500 meter over bakken.

I august 1925 fikk Friedmann tyfoidfeber og døde i september 1925.

Friedmanns universmodeller

Friedmann konstruerte universmodeller som beskriver universet på stor skala, det vil si med en oppløsning på minst en milliard lysår. I en slik målestokk ser universet likt ut i alle retninger og i alle posisjoner; det er det vi kaller isotrope og homogene universmodeller. Slike modeller kalles i dag Friedmann-Lemaître-Robertson-Walker-universmodeller, og likningene han utledet for å beskrive dem matematisk kalles Friedmanns likninger. De danner grunnlaget for moderne kosmologi.

Friedmann skrev en populær bok om disse resultatene som ble utgitt på russisk i 1923. Den ble oversatt til engelsk først 90 år senere og kom ut i 2014 med tittelen The World as Space and Time.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg