Alagôas

Maceió er hovedstad og største by i Alagôas.

Av .

Artikkelstart

Alagoas er Brasils nest minste delstat, beliggende ved Atlanterhavet i Nordøst-regionen. Delstaten grenser til Pernambuco i nord, til Sergipe i sør og til Bahia i sørvest. Den omfatter et areal på 27 819 km2 med 3 337 357 innbyggere (IBGE, estimat for 2019). Hovedstad og største by er Maceió.

Faktaboks

Uttale
alagˈôas

Natur

Kystslette mot Atlanterhavet med tropisk vegetasjon, og med mangrove og små sjøer mange steder. Elven São Francisco danner sørgrensen mot Sergipe. De nordlige delene av innlandet er platåland med steppe. Høyeste punkt er Santa Cruz, 844 meter over havet. Varmt fuktig klima ved kysten, svært tørt i innlandet.

Befolkning

Om lag 68 prosent av befolkningen bor i byer. De største byene er Maceió, Arapiraca og Rio Largo. Levekårene er dårlige, og indeks for menneskelig utvikling (HDI) er lavest i Brasil. Analfabetismeraten er landets høyeste (19,4 prosent). Dårlig byplanlegging og mangelen på sanitær infrastruktur forurenser kystsonen og begrenser tilgangen til rent vann. Spedbarnsdødeligheten har tradisjonelt vært Brasils høyeste, men har falt drastisk de siste 20 årene i takt med utbedring av sanitære forhold, utvidet tilgang til helsetjenester, informasjonskampanjer om amming og utvidet fødselsomsorg.

Næringsliv

Jordbruk er viktigste næringsvei med dyrking av sukker i kystområdene, bomull i høylandet. Industrien er under utbygging, stimulert av rikelig tilgang på elektrisk kraft fra Paulo Afonso-fallene ved São Francisco. Jordbruket preges av fattigdom og lav mekanisering. Enorme sukkerrørplantasjer produserer råstoff for produksjon av sukker og alkohol. Ellers produseres tobakk, kokos, bomull, ris, bønner, maniok, appelsiner, ananas, bananer og melk. På kontinentalsokkelen (Bacia de Sergipe–Alagôas) utvinnes mindre mengder av olje og gass. Industrien omfatter ellers noe petrokjemisk industri samt tekstil- og klesproduksjon. Tjenesteytende næringer omfatter cirka 60 prosent av økonomien. Turisme er viktigste vekstnæring, og søkes utbygd videre langs den vakre kystlinjen.

Historie

Portugiserne anla sukkerrørplantasjer basert på slavearbeid på 1500-tallet, og hollenderne angrep på begynnelsen av 1600-tallet. Den mektige republikken Palmares (1605–1694), dannet av rømte slaver, lå i dagens Alagoas. Delstaten beholdt både sitt sukkerrørbaserte jordbruk, og de sosiale strukturene med en liten, men svært rik gruppe sammen med en stor fattig befolkning, helt frem til moderne tid. Alagoas forble av den grunn underutviklet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg