Akropolismuseet

Akropolismuseet sett fra Akropolis.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Akropolismuseet, arkeologisk museum i Athen, bygd for å vise gjenstander fra Akropolis. Museet ligger ved foten av Akropolis, over et arkeologisk felt med romerske og bysantinske kulturlag. Området under museet åpnes for publikum når utgravningene er fullført. Museet åpnet i 2009 og er tegnet av den sveitsiske arkitekten Bernard Tschumi.

Museet har tre faste utstillinger. I første etasje stilles funn fra skråningen ved foten av Akropolis ut. Deler av dette galleriet har hellende golv for å illudere terrenget på funnstedet. En stor del av første etasje har glassgolv som gir innsyn til utgravningene under bygningen.

I andre etasje er det arkaiske galleriet, som viser gjenstander fra 7. til 5. århundere f.Kr., funnet under senere års utgravninger på Akropolis.

Sentralt i tredje etasje ligger Parthenon-galleriet. Her er Parthenons cella gjenskapt med samme dimensjoner og orientering som tempelet på høyden, som samtidig kan ses gjennom museets glassvegger. Cellaens frise er montert på samme måte som den var i tempelet, slik at den danner en sammenhengende framstilling av antikkens prosesjon langs den panathenaiske vegen opp til Akropolis. Av den opprinnelig 160 m lange frisen finnes 50 m i original i museet, mens 80 m som befinner seg i British Museum (The Elgin marbles) er utstilt som kopier. På utsiden av cellaen er metopene montert mellom stålsøyler som illuderer Parthenons søyler. På "tempelets" kortsider er de restene som finnes bevart av pedimentenes skulptur montert med riktig innbyrdes orientering. I samme etasje har skulptur fra de andre byggverkene på Akropolis - Erekhtheion, Propyleene og Athena Nikes tempel - egne avdelinger. I toppetasjen finnes kafé med takterrasse og butikk.

Historikk

Det gamle Akropolismuseet ligger på selve Akropolis, øst for Partenon. Det sto ferdig i 1874, og fikk en utvidelse i 1950-årene. Etter hvert som utgravningene på Akropolis skred fram, meldte behovet seg for større utstillingslokaler. En viktig motivasjon for et nytt museum var at den greske statens krav på Parthenon-marmoren i British Museum ble møtt med at Hellas manglet egnede lokaler for gjenstandene.

I 1974 fremmet statsminister Konstantinos Karamanlis forslag om et nytt museum. De første planer ble lagt under kulturminister Melina Mercouri og tomten klarert. Etter at fire arkitektkonkurranser var avsluttet uten et tilfredsstillende resultat, ble et utvalg internasjonale arkitektfirmaer i 2000 invitert til å levere forslag, en konkurranse som endte med at den sveitsisk-amerikanske arkitekten Bernhard Tschumis forslag ble valgt. I 2007 ble det gamle Akropolismuseet stengt for å forberede overflytting til det nye museumsbygget, som åpnet 21. juni 2009.

Eksterne lenker

Museets hjemmeside

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg