Propyleene

Propyleene, nordre fløy.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Propyleene er portbygningen (propylon) på Athens Akropolis, bygget mellom 437 og 431 fvt. av arkitekten Mnesikles. Den erstatter en eldre, mindre portbygning som ble ødelagt under perserinvasjonen i 480.

Faktaboks

Uttale
propylˈeene
Etymologi
av gresk pro-, ‘for-’ og pyle, ‘port’
Også kjent som
gr. ta Propylaia

Bygget er av marmor, og består av en midtre hall flankert av to mindre fløybygninger på forsiden. Disse er trukket noe frem slik at fronten er hesteskoformet. Midthallen har seks doriske søyler i frontene foran og bak, og den er gjennomskåret av en rampe (for offerprosesjoner) flankert av joniske søyler. Det fremre rommet i nordvest ble brukt til rituelle fellesmåltider; det var senere kjent som Pinakoteket, og huset da en malerisamling. Rommet i sydvest fungerte bare som gjennomgang til det lille templet for Athena Nike.

Det skulle også være to store fløybygninger på baksiden, inn mot Akropolis-området, men på grunn av peloponneserkrigen som brøt ut i 431 måtte arbeidene avbrytes og bygningen ble liggende ufullført.

Propyleene er et sjeldent eksempel i gresk arkitektur på søylearkitektur i flere størrelser og doriske og joniske elementer i samme bygning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg