Faktaboks

Thomas Bruce Elgin
7. earl of Elgin, 11. earl of Kincardine
Uttale
ˈelgin
Født
20. juli 1766, Broomhall House, Skotland
Død
14. november 1841, Paris, Frankrike
Thomas Bruce, 7. jarl av Elgin, ca 1788.
Av .
The Elgin Marbles, British Museum
Elgin hest
Av .
Lisens: Gnu FDL
Parthenonskulpturer fra ca. 447–433 før vår tidsregning, tatt med fra Athen, Hellas til England av Elgin. De er utstilt på British Museum.
Egin Marbles, vest frise.

Thomas Bruce Elgin var en britisk (skotsk) offiser, diplomat og kunstsamler. Under sin tid som sendemann i Konstantinopel fra 1799 til 1807 oppnådde han skriftlig tillatelse fra sultanen til å drive oppmåling og studier av de greske templene på Athens Akropolis.

Fjernet skulpturer

I brevet het det også at «hvis de (engelskmennene) ønsker å fjerne noen stykker stein med gamle innskrifter eller skulpturer på, skal ingen komme med innvendinger mot det». Elgin benyttet seg av dette til å fjerne en hel del arkitektoniske skulpturer, særlig fra Parthenon, og sende dem til England. Her fikk de en blandet mottagelse. Noen hevdet at skulpturenes kvalitet var sterkt overdrevet (det ble endog sagt at de ikke var greske, men romerske verker fra Hadrians tid), mens andre kritiserte ham for å ha fjernet greske mesterverker fra deres hjemland.

I 1816 klarte Elgin å overtale Parlamentet til å kjøpe de viktigste skulpturverkene for 35 000 pund. Under navnet The Elgin Marbles befinner de seg nå i et eget rom i British Museum. De viktigste av dem er Parthenon-skulpturene, gavlgruppene, frisen og 15 metoper, relieffer fra Niketempelet samt en karyatide fra Erekhtheion.

Delte meninger om Elgins innsats

Meningene om Elgin har vært delte. Både i sin levetid og etter sin død er han av mange blitt bebreidet for sin fremferd i Hellas, mens andre har pekt på at han ved å bringe Parthenon-skulpturene til England har reddet dem fra den forvitring som i dag truer monumentene på Athens akropolis på grunn av århundrers forsømmelser og ikke minst på grunn av moderne forurensning.

Greske myndigheter har flere ganger krevd å få skulpturene tilbake, men de befinner seg fremdeles i British Museum (2018). Se også Akropolis, Feidias.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg