Afghanistans flagg og våpen

Artikkelstart

Afghanistans flagg har tre vertikale striper i svart, rødt og grønt, med landets riksvåpen i midten. Våpenet viser en stilisert moské, flankert på begge sider av flagg på flaggstenger, omgitt av en krans av hveteaks bundet sammen med et bånd.

Flagget

Afghanistan har skiftet nasjonalflagg mer enn 20 ganger siden 1900. De fleste hadde tre horisontale eller vertikale striper i grønt, hvitt (eller rødt) og svart, noen med islamske innskrifter, andre med statens våpen i midten. Fra 2002 har flagget tre vertikale, like brede striper i svart, rødt og grønt (regnet fra stangen) med statens våpen i hvitt i midten.

Statsvåpenet

Det nåværende våpenet ble tatt i bruk 2002 og modifisert i 2004. Det viser en stilisert moské med en bønnenisje og alter, flankert på begge sider av flagg på flaggstenger, omgitt av en krans av hveteaks bundet sammen med et bånd, der det nederst er skrevet Afghanistan. Øverst, der aksene møtes, står på arabisk Det er ingen annen Gud enn Allah, og Muhammed er Allahs profet, under dette står Gud er allmektig. Under moskeen står årstallet 1298, som i den islamske solkalender tilsvarer 1919, da landet oppnådde uavhengighet fra Storbritannia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg