Adresse-Tidende var en avis som kom ut i Brevik fra 1849 til 1898. Avisen var liten i format, bare 29 x 19,5 cm. De fire sidene kom onsdag og søndag. Avisen var ene og alene William Thranes verk.

Faktaboks

Også kjent som

Brevigs Adresse, Adresse-Tidende for Brevig, Stathelle og Langesund

Thrane

William Thrane, født 7. desember 1807, var sønn av justisråd Paul Thrane og hans andre kone, Judith Abigael Clausen. William Thrane ble cand.philol. i 1832, og i studietiden var han medarbeider i avisen Statsborgeren, noe som kan forklare at han først i 1843 avla embetseksamen i teologi. I stedet for å bli prest valgte Thrane å kjøpe et trykkeri og flyttet fra Christiania til Brevik. I 1849 startet hans avis i Brevik, samme år som hans mer berømte nevø, Marcus Thrane, grunnla sin avis i Drammen (Arbeider-Foreningernes Blad).

William Thrane kan trygt kalles en pioner innen pressen i Telemark. Ikke bare var det svært sjelden at en så liten by som Brevik fikk sin egen lokalavis. Thrane brøt dessuten helt med stilen de fleste andre redaktører ordla seg på i spaltene. Ifølge Berner Hansen var Thrane den første journalisten i Telemark som la bort det høytidelige avisspråket som var vanlig, og erstattet det med en frisk og muntlig stil.

Thrane kranglet gjerne med sin konkurrent, den radikale redaktør Herman Bagger i Skiens-avisen Correspondenten. Et eksempel på dette var i 1853. Da hadde to teaterdirektører sendt ut innbydelse til en rekke oppførelser i Skien, og Bagger opplyste at innbydelsen ble godt mottatt i byen. Skiens sokneprest, Gustav Adolph Lammers, ble da oppbrakt og protesterte fra prekestolen mot teater som syndens verk. Lammers uttalte håp om at det stod bedre til i menigheten enn at en innbydelse til sånt syndig vesen som skuespill skulle ha vunnet sympati. Bagger holdt fast ved at teaterdirektørene ble godt mottatt i byen, og at 50 av byens embetsmenn og kjøpmenn hadde tegnet seg for 10 billetter hver til forestillinger i vinterens løp. Lammers fikk støtte fra den gamle teologen Thrane, som anførte at teater var unyttig og en fornøyelse som ikke tjente til noe kristelig livsførsel. Teatermotstanderen Lammers skal ha vært modell til Brand som Henrik Ibsen skrev noen år senere.

Stil

Thrane sakset lite fra andre aviser, men skrev det meste selv. Aller best var han i sine skildringer av dagliglivet i Brevik. Derimot kunne hans utlegninger om næringsliv og politikk være nærmest umulig å forstå sammenhengen i. Skjønt han var veldig tydelig opprørt hvis abonnenter sa opp. Da byens doktor, Thomas Hoffmann, gikk til det skritt i 1851 på grunn av et innlegg han ikke likte, gikk redaktøren til motangrep. Doktoren burde sannelig ikke «fare løs» på Thrane og uten å advare ham, berøve ham hans levebrød! For hvert abonnement telte, avisutgivelse i Brevik var ingen økonomisk gullgruve.

Uten inntektene fra trykkeriet hadde nok Adresse-Tidende fått kort levetid. Men Thrane visste råd. Han utga en bok som solgte bra. For kun fire skilling fikk man «den skrekkeligste og mest hjerterørende historie om den finske bondemann Johan Adamson som i løpet av 5 uker begikk 10 mord og drepte blant annet sin far, mor, søster og bror med koldt overlegg, blott av blodtørst».

Etter at William Thrane døde i 1878, kom Brevigs Adresse, som avisen ble kalt på folkemunne, ut i 20 år til. Enken hans, Anne Thrane, sto som utgiver til 1898 da avisen gikk inn.

Fakta

  • Første nr. 18. juni 1849
  • Siste nr. 3. mai 1898
  • Første redaktør: William Thrane

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hansen, Berner (1970). Avis må til!

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg