Sud, region (tidl. provins) i Kamerun, med regionhovedstad Ebolowa. I sør grenser regionen til Ekvatorial-Guinea, Gabon og Kongo. I vest strekker regionen seg helt til kysten mot Guineabukta. Her ligger bl.a. havnebyen Kribi. Byen Ebolowa ligger ca. 160 km langs landeveien østover fra Kribi, og i omtrent samme avstand til Kameruns hovedstad Yaounde mot nord. Videre østover fra Ebolowa ligger en tredje by, Sangmelima.

Som de andre totalt 10 regionene i Kamerun, er Sud totalt underlagt sentral administrasjon fra hovedstaden Yaoundé, representert ved en guvernør utnevnt ved presidentdekret.

Regionen er preget av regnskog. Som naboregionen Est, omfatter regionen Sud store deler av regnskogbeltet i Kamerun, der en stor andel av pygmebefolkningen er bosatt. Med stor og viktig havn, industriutbygging og turisme rundt byen Kribi i vest og med fattige landsbyer og pygmebefolkning i øst, ligger regionen i skjæringspunktet mellom tradisjon og modernitet, og mellom bevaring av naturmiljø og økonomisk utvikling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.