Regionen South/Sud i Kamerun
Regionen Sud ligger sør i Kamerun, som det franskspråklige navnet tilsier.

Sud er en region (tidligere provins) i Kamerun, med regionhovedstad Ebolowa. Regionen har en befolkning på 946 442 (anslag fra 2020) over et areal på 47 191 km2. I sør grenser regionen til Ekvatorial-Guinea, Gabon og Kongo. I vest strekker regionen seg helt til kysten mot Guineabukta. Her ligger blant annet havnebyen Kribi.

Regionhovedstaden Ebolowa ligger rundt 160 km langs landeveien østover fra Kribi, og i omtrent samme avstand til Kameruns hovedstad Yaounde mot nord. Videre østover fra Ebolowa ligger en tredje by, Sangmélima.

I likhet med de andre ni regionene i Kamerun er Sud totalt underlagt sentral administrasjon fra hovedstaden Yaoundé, representert ved en guvernør utnevnt ved presidentdekret.

Regionen er preget av regnskog. I likhet med naboregionen Est omfatter regionen Sud store deler av regnskogbeltet i Kamerun, der mange av urbefolkningen er bosatt. Med stor og viktig havn, industriutbygging og turisme rundt byen Kribi i vest og med fattige landsbyer og urbefolkning i øst, ligger regionen i skjæringspunktet mellom tradisjon og modernitet, og mellom bevaring av naturmiljø og økonomisk utvikling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg