Sud - region i Kamerun

Regionen Sud, beliggende, som det franskspråklige navnet tilsier, sør i Kamerun.

Sud, region (tidl. provins) i Kamerun, med regionhovedstad Ebolowa. I sør grenser regionen til Ekvatorial-Guinea, Gabon og Kongo. I vest strekker regionen seg helt til kysten mot Guineabukta. Her ligger bl.a. havnebyen Kribi. Byen Ebolowa ligger ca. 160 km langs landeveien østover fra Kribi, og i omtrent samme avstand til Kameruns hovedstad Yaounde mot nord. Videre østover fra Ebolowa ligger en tredje by, Sangmelima.

Som de andre totalt 10 regionene i Kamerun, er Sud totalt underlagt sentral administrasjon fra hovedstaden Yaoundé, representert ved en guvernør utnevnt ved presidentdekret.

Regionen er preget av regnskog. Som naboregionen Est, omfatter regionen Sud store deler av regnskogbeltet i Kamerun, der en stor andel av pygmebefolkningen er bosatt. Med stor og viktig havn, industriutbygging og turisme rundt byen Kribi i vest og med fattige landsbyer og pygmebefolkning i øst, ligger regionen i skjæringspunktet mellom tradisjon og modernitet, og mellom bevaring av naturmiljø og økonomisk utvikling.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg