Sud (region i Kamerun)

Regionen South/Sud i Kamerun
Regionen Sud ligger sør i Kamerun, som det franskspråklige navnet tilsier.

Sud er en region (tidligere provins) i Kamerun, med regionhovedstad Ebolowa. Regionen har en befolkning på 946 442 (anslag fra 2020) over et areal på 47 191 km2. I sør grenser regionen til Ekvatorial-Guinea, Gabon og Kongo. I vest strekker regionen seg helt til kysten mot Guineabukta. Her ligger blant annet havnebyen Kribi.

Regionhovedstaden Ebolowa ligger rundt 160 km langs landeveien østover fra Kribi, og i omtrent samme avstand til Kameruns hovedstad Yaounde mot nord. Videre østover fra Ebolowa ligger en tredje by, Sangmélima.

I likhet med de andre ni regionene i Kamerun er Sud totalt underlagt sentral administrasjon fra hovedstaden Yaoundé, representert ved en guvernør utnevnt ved presidentdekret.

Regionen er preget av regnskog. I likhet med naboregionen Est omfatter regionen Sud store deler av regnskogbeltet i Kamerun, der mange av urbefolkningen er bosatt. Med stor og viktig havn, industriutbygging og turisme rundt byen Kribi i vest og med fattige landsbyer og urbefolkning i øst, ligger regionen i skjæringspunktet mellom tradisjon og modernitet, og mellom bevaring av naturmiljø og økonomisk utvikling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg