Faktaboks

Adamaoua
Adamaowa, Adamaoua, ty. Adamaua
Uttale
adamˈaoua

Adamaoua er et historisk landområde i Sentral-Afrika. Det er oppkalt etter fulani-krigeren Modibbo Adama som, i første halvdel av 1800-tallet samlet fulanifolket i dette området under en sentral ledelse i et emirat, administrativt underlagt Sokoto-kalifatet. Under sin storhetstid strakte emiratet seg over sentrale og nordlige deler av Kamerun, i vest inn i den nordøstlige delen av Nigeria og i øst inn i deler av Den sentralafrikanske republikk og Tsjad.

Hovedstaden i dette fulaniriket var Yola i Nigeria, der byen i dag er hovedstad i den nigerianske delstaten Adamawa. Også i Kamerun bærer en region, som bare dekker deler av det historiske rikets område, samme navn – Adamaoua.

En medvirkende årsak til fulanikrigernes suksess med emiratets store utstrekning var deres mestring av krigføring til hest og det åpne savannelandskapet uten tsetsefluer. Der fulaniene rykket frem, ble den opprinnelige befolkningen omvendt til islam, tatt som slaver, eller fordrevet.

Tradisjonelt sett var næringsveier i Adamaoua preget av kvegdrift og husdyrhold i nord, åkerbruk i sør, og av handel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg