Ngaoundere, Cameroon
Beliggenhet av regionshovedstaden Ngaoundéré i regionen Adamaoua i den midtre delen av Kamerun.
Ngaoundere
Oversiktbilde over deler av Ngaoundere.

Ngaoundere er en by i Kamerun, hovedstad i regionen Adamaoua. Beliggende på rundt 1300 meter over havet har byen et noe mer behageligere klima enn områder legger sør og lenger nord. Byen med omegn har en befolkning på 231 357 (projeksjon 2020). Den største etniske gruppen er fulani, og en majoritet av befolkningen i byen er muslimer, med hovedmoskéen Lamido Grand Mosque.

Byen er ellers handelssentrum for befolkningen i regionen Adamaoua, der kvegdrift inngår som viktig næringsvei. Byens næringsliv preges ellers av foredling av landbruksprodukter og kjøttvarer, samt servicenæringer, offentlig administrasjon, utdanning og helsestell.

En innenriksflyplass er beliggende i den nordvestre utkanten av byen. Ngaoundere utgjør også et viktig veiknutepunkt med hovedvei videre nordover i landet mot Tsjad, sørover mot hovedstaden Yaounde, vestover mot Nigeria og østover mot Den sentralafrikanske republikk.

Ngaoundere ligger som endestasjon for jernbanen fra kysten via Yaounde. Utbedring av denne jernbanestrekningen er underveis. Det foreligger også planer om viderutbygging av jernbanen til N’Djamena, hovedstaden i Tsjad.

I forbindelse med byggingen av en ny kraftverksdam i Sanaga ved Nachtigal-fallene er det planlagt bygget en høyspentledning til Ngaoundere, med mulig videreføring til N’Djamena.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg