Est - region i Kamerun

Skisse av regionen Est med sin beliggenhet sørøst i Kamerun

Est, region (tidl. provins) i Kamerun, i den sørøstlige delen av landet, med region­hovedstad Bertoua. Som alle regioner i Kamerun er regionen Est administrativt underlagt sentral kontroll fra landets myndigheter i hovedstaden Yaoundé, representert ved en guvernør utnevnt av landets president.

Regionen Est omfatter store deler av regnskogen i Kamerun. Med en størrelse på 109 011 km² er Est den største regionen i Kamerun, men som følge av den tettvoksende regnskogen, har regionen den laveste befolkningstettheten.

Den sørlige delen av regionen er preget av regnskogen, mens den nordlige delen strekker seg opp i retning foten av Adamaouaplatået. Dette innebærer at regnskogen i første rekke finnes sør for byen Bertoua, mens området nord for Bertoua preges av en gradvis overgang mot savanne. Med unntak av i nord, renner elvene i regionen for det meste mot sørøst, der de, via nabolandene Den sentralafrikanske republikk og Republikken Kongo, til slutt munner ut i Kongoelva.

Dja faunareservat i den østlige delen av regionen er et 5260 km2 stort naturreservat omringet av elven Dja i nordvest, vest og sør. Andre naturreservater i denne regionen er Boumba Bek nasjonalpark, Nki nasjonalpark, og Lobéké nasjonalpark. I regionens nordvestlige hjørne ligger nasjonalparken Mbam et Djerem. I østkanten av parken ligger naturreservatet Pangar Djerem som en utvidelse av parken.

Næringslivet i regionen preges av skogsdrift, jordbruk, og handel og produksjon. Ettersom regionen omfatter på den ene side en stor andel av regnskogen i Kamerun og en rekke mineralforekomster, og på den annen side er befolket av hovedandelen av landets pygmebefolkning, ligger regionen Est i skjæringspunktet mellom hensynet til bevaring av natur, kultur og tradisjonelt levesett eller til mulighet for moderne samfunnsutvikling.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg