Est (region i Kamerun)

Omriss av regionen Est
Skisse av regionen Est med sin beliggenhet sørøst i Kamerun

Artikkelstart

Est er en region (tidligere provins) i Kamerun, i den sørøstlige delen av landet, med regionhovedstad Bertoua. Hele regionen Est har en befolkning på bare 1 134 200 innbyggere (projeksjon 2020).

Regionen omfatter store deler av regnskogen i Kamerun. Med en størrelse på 109 011 km² er Est den største regionen i Kamerun, men som følge av den tettvoksende regnskogen, har regionen den laveste befolkningstettheten.

Som alle regioner i Kamerun er regionen Est administrativt underlagt sentral kontroll fra landets myndigheter i hovedstaden Yaoundé, representert ved en guvernør utnevnt av landets president.

Den sørlige delen av regionen er preget av regnskogen, mens den nordlige delen strekker seg opp i retning foten av Adamaouaplatået. Dette innebærer at regnskogen i første rekke finnes sør for byen Bertoua, mens området nord for Bertoua preges av en gradvis overgang mot savanne. Med unntak av i nord, renner elvene i regionen for det meste mot sørøst, der de, via nabolandene Den sentralafrikanske republikk og Republikken Kongo, til slutt munner ut i Kongoelva.

Næringslivet i regionen preges av skogsdrift, jordbruk, og handel og produksjon. Ettersom regionen omfatter på den ene side en stor andel av regnskogen i Kamerun og en rekke mineralforekomster, og på den annen side er befolket av mange av landets urbefolkning, i første rekke bakafolket, ligger regionen Est i skjæringspunktet mellom hensynet til bevaring av natur, kultur og tradisjonelt levesett, eller til mulighet for moderne samfunnsutvikling.

Dja faunareservat i den østlige delen av regionen er et 5260 km2 stort naturreservat omringet av elven Dja i nordvest, vest og sør. Andre naturreservater i denne regionen er Boumba Bek nasjonalpark, Nki nasjonalpark, og Lobéké nasjonalpark. I regionens nordvestlige hjørne ligger nasjonalparken Mbam et Djerem. I østkanten av parken ligger naturreservatet Pangar Djerem som en utvidelse av parken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg