Egyptisk ingeniør og politiker; Egypts statssjef 2012–13, som landets første demokratisk valgte president, til han ble avsatt etter et opprør og militær inngripen i juli 2013.

Morsi tok en Master i ingeniørfag ved Universitetet i Kairo, 1978, og fullførte en doktorgrad ved University of South California i 1982. Han arbeidet for romfartsorganisasjonen Nasa, og underviste deretter ved University of Southern California. Etter å ha vendte tilbake til Egypt i 1985, og ledet som professor deretter ingeniørfakultetet på Universitetet i Zagazig.

Morsi sluttet seg til den forbudte islamistiske bevegelsen Muslimsk Brorskap i 1979, og ble i 1995 medlem av dets høyeste organ. Han ble valgt inn i parlamentets underhus i 2000, der han satt som uavhengig representant til 2005, da han mistet plassen. Morsi ble fengslet for sin politiske opposisjon i 2006 og 2011. I 2011 ble han valgt som leder for  Frihets- og rettferdighetspartiet, grunnlagt av Brorskapet, og engasjerte seg i det folkelige opprøret mot daværende president Hosni Mubarak.

Morsi ble i 2012 Egypts første folkevalgte president. Etter å ha fått innpå 25 prosent av stemmene i første omgang, fikk Morsi 51,7 prosent i andre og avgjørende omgang – og ble innsatt som president 30. juni. Etter ett år ved makten hadde det bygd seg opp tiltagende motstand mot Morsis styre. Han ble blant annet kritisert for å tildele viktige stillinger til personer knyttet til Brorskapet og for å innføre islamistisk lovgivning – og føre en politikk som ikke ble oppfattet å være i tråd med det demokrati den egyptiske revolusjonen i 2011 kjempet for.

Etter tiltagende misnøye med Brorskapets politikk og Morsis ledelse kom det til omfattende aksjoner våren 2013. Opposisjonen hevdet å ha samlet inn 22 millioner underskrifter som støttet kravet om Morsis avgang, og store menneskemengder samlet seg på på Tahrir-plassen, med krav om regimeskifte. Samtidig avholdt tilhengere av Morsi støttedemonstrasjoner, og det kom til voldsutøvelse etter inngripen fra politiet. Etter å ha avvist et krav fra landets militære ledelse, herunder forsvarsminister Abdel Fattah al-Sisi, om å gå av, ble Morsi avsatt av militærledelsen 3. juli 2013.

Morsi ble deretter arrestert og satt i husarrest. Høsten 2013 ble det tatt ut flere tiltalepunkter mot ham. I april 2015 ble han dømt til 20 års fengsel for – sammen med flere medtiltalte – å ha oppfordret til drap på demonstranter under en  demonstrasjon utenfor presidentpalasset i desember 2012. I mai samme år ble han dømt til døden for medvirkning til masserømming fra egyptiske fengsel under revolusjonen i 2011. Egypts høysterett opphevet denne dommen i november 2016.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.