Egyptisk ingeniør og politiker; Egypts statssjef 2012–13, som landets første demokratisk valgte president, til han ble avsatt etter et opprør og militær inngripen i juli 2013.

Morsi tok en Master i ingeniørfag ved Universitetet i Kairo, 1978, og fullførte en doktorgrad ved University of South California i 1982. Han arbeidet for romfartsorganisasjonen Nasa, og underviste deretter ved University of Southern California. Etter å ha vendte tilbake til Egypt i 1985, og ledet som professor deretter ingeniørfakultetet på Universitetet i Zagazig.

Morsi sluttet seg til den forbudte islamistiske bevegelsen Muslimsk Brorskap i 1979, og ble i 1995 medlem av dets høyeste organ. Han ble valgt inn i parlamentets underhus i 2000, der han satt som uavhengig representant til 2005, da han mistet plassen. Morsi ble fengslet for sin politiske opposisjon i 2006 og 2011. I 2011 ble han valgt som leder for  Frihets- og rettferdighetspartiet, grunnlagt av Brorskapet, og engasjerte seg i det folkelige opprøret mot daværende president Hosni Mubarak.

Morsi ble i 2012 Egypts første folkevalgte president. Etter å ha fått innpå 25 prosent av stemmene i første omgang, fikk Morsi 51,7 prosent i andre og avgjørende omgang – og ble innsatt som president 30. juni. Etter ett år ved makten hadde det bygd seg opp tiltagende motstand mot Morsis styre. Han ble blant annet kritisert for å tildele viktige stillinger til personer knyttet til Brorskapet og for å innføre islamistisk lovgivning – og føre en politikk som ikke ble oppfattet å være i tråd med det demokrati den egyptiske revolusjonen i 2011 kjempet for.

Etter tiltagende misnøye med Brorskapets politikk og Morsis ledelse kom det til omfattende aksjoner våren 2013. Opposisjonen hevdet å ha samlet inn 22 millioner underskrifter som støttet kravet om Morsis avgang, og store menneskemengder samlet seg på på Tahrir-plassen, med krav om regimeskifte. Samtidig avholdt tilhengere av Morsi støttedemonstrasjoner, og det kom til voldsutøvelse etter inngripen fra politiet. Etter å ha avvist et krav fra landets militære ledelse, herunder forsvarsminister Abdel Fattah al-Sisi, om å gå av, ble Morsi avsatt av militærledelsen 3. juli 2013.

Morsi ble deretter arrestert og satt i husarrest. Høsten 2013 ble det tatt ut flere tiltalepunkter mot ham. I april 2015 ble han dømt til 20 års fengsel for – sammen med flere medtiltalte – å ha oppfordret til drap på demonstranter under en  demonstrasjon utenfor presidentpalasset i desember 2012. I mai samme år ble han dømt til døden for medvirkning til masserømming fra egyptiske fengsel under revolusjonen i 2011. Egypts høysterett opphevet denne dommen i november 2016.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.