Faktaboks

Mohamed Morsi

Mohammed Mohammed Morsi Issa

Født
20. august 1951, Egypt
Død
17. juni 2019, Kairo
Mohamed Morsi på sitt første offisielle besøk i Brussel 13. september 2012. Foto: European Union via Flickr. Tilgjengelig under CC BY-NC-ND 2.0.
.
Lisens: fri

Mohamed Morsi var en egyptisk ingeniør og politiker, som var Egypts president i 2012–2013. Han var landets første demokratisk valgte president til han ble avsatt i et militærkupp i juli 2013.

Utdannelse

Morsi tok en master i ingeniørfag ved Universitetet i Kairo i 1978, og fullførte en doktorgrad ved University of South California i 1982. Han arbeidet for romfartsorganisasjonen Nasa, og underviste deretter ved University of Southern California. Morsi vendte tilbake til Egypt i 1985, og ledet som professor deretter ingeniørfakultetet på Universitetet i Zagazig.

Det muslimske brorskap

Morsi sluttet seg til den forbudte islamistiske bevegelsen Det muslimske brorskap i 1979, og ble i 1995 medlem av dets høyeste organ. Han ble valgt inn i parlamentet i 2000, der han satt som uavhengig representant til 2005, da han tapte plassen. Morsi ble fengslet for sin politiske opposisjon i 2006 og 2011.

I 2011 ble Mohamed Morsi valgt til leder av Frihets- og rettferdighetspartiet, grunnlagt av Brorskapet. Derved engasjerte han seg i det folkelige opprøret mot president Hosni Mubarak, som ble tvunget til å gå av i 2012.

President

Morsi ble i 2012 Egypts første folkevalgte president. Etter å ha fått nærmere 25 prosent av stemmene i første omgang, fikk han 51,7 prosent i den andre og avgjørende omgangen – og ble innsatt som president 30. juni. Etter ett år ved makten hadde det bygd seg opp tiltagende motstand mot Morsis styre. Han ble blant annet kritisert for å tildele viktige stillinger til personer knyttet til Brorskapet, for å innføre islamistisk lovgivning – og føre en politikk som ikke ble oppfattet å være i tråd med det demokrati den egyptiske revolusjonen i 2011 kjempet for.

Etter tiltagende misnøye med Brorskapets politikk og Morsis ledelse kom det til omfattende protester våren 2013. Opposisjonen hevdet å ha samlet inn 22 millioner underskrifter som støttet kravet om Morsis avgang, og store menneskemengder samlet seg på på Tahrir-plassen, med krav om regimeskifte. Samtidig avholdt tilhengere av Morsi støttedemonstrasjoner, og det kom til voldsutøvelse etter inngripen fra politiet. Etter å ha avvist et krav fra landets militære ledelse, fremmet av forsvarsminister Abdel Fattah al-Sisi, om å gå av, ble Morsi avsatt av militærledelsen 3. juli 2013.

Rettssaker og dommer

Morsi ble deretter satt i husarrest. Høsten 2013 ble det tatt ut flere tiltalepunkter mot ham. I april 2015 ble han dømt til 20 års fengsel for – sammen med flere medtiltalte – å ha oppfordret til drap på demonstranter under en aksjon utenfor presidentpalasset i desember 2012.

Flere rettssaker har ilagt Morsi dommer for forskjellige, påståtte og dømte, forbrytelser, inklusive for å ha vært delaktig i rømning av arresterte og massakre på demonstranter, så vel som ha spionert for Qatar. Han har mottatt både dødsdom og livsvarig dom, så vel som kortere straffer. Dødsdommen ble opphevet av Egypts høyesterett i 2016.

Morsi døde 17. juni 2019, 67 år gammel, i følge egyptiske myndigheter etter å ha kollapset i en rettssal.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg